nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

14 oktober 2022

Herdenkingsjaar Slavernijverleden: twee miljoen euro subsidie beschikbaar

Lees hier dit bericht in het Engels of Papiamentu. Het bericht in het Papiamento volgt spoedig.

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden - dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 - wordt een jaar lang extra aandacht besteed aan een belangrijk, pijnlijk en tot voorkort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. In het kader hiervan stelt de Rijksoverheid 2 miljoen euro beschikbaar voor activiteiten en initiatieven die een bijdrage leveren aan het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk.

Via twee subsidieregelingen kunnen organisaties of individuen met ideeën (al dan niet in groepen) maatschappelijke en/of culturele activiteiten organiseren om het slavernijverleden te herdenken en de kennis over dat verleden uit te breiden en te delen.

Bij de subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie ligt de focus op participatieve activiteiten waarbij de deelnemers actief betrokken zijn. Deze subsidie is voor initiatieven waarin onderdelen van de geschiedenis en slavernij naar voren komen, educatiemateriaal gecreëerd wordt, helingsprocessen gestimuleerd worden of (internationale) samenwerking tussen instellingen opgezet wordt.

Het Fonds wil zo bijdragen aan het vergroten van kennis, bewustzijn en zichtbaarheid van het slavernijverleden, ook voor volgende generaties. Rond half januari 2023 opent de subsidieregeling, waarvoor 1 miljoen euro beschikbaar is.

Het Mondriaan Fonds stelt in november 2022 een subsidieregeling open voor de andere 1 miljoen, waarbij de focus ligt op receptieve activiteiten zoals presentaties, tentoonstellingen en voorstellingen.


Achtergrond Herdenkingsjaar

Lees hier nog meer achtergrondinformatie over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Informatie Herdenkingsjaar en subsidiemogelijkheden

Wil je graag een bericht per e-mail ontvangen zodra de subsidieregeling opent? Meld je hier aan.

Aanmelden
Joyce Vanhommerig
Joyce Vanhommerig Communicatiestrateeg