nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Samen Cultuurmaken: Open Oproep Jongeren maken cultuur

Voor initiatieven die cultuurdeelname bij jongeren stimuleren en hun culturele ontwikkeling versterken.

De Open Oproep Jongeren maken cultuur is onderdeel van de subsidieregeling Samen Cultuurmaken en uitvoering van de Impuls jongerencultuur. Met deze impuls wil het kabinet de cultuurdeelname van jongeren stimuleren omdat zij in de coronaperiode op cultureel vlak veel moesten missen.

De subsidie is er voor initiatieven die jongeren, tussen de 12 en 27 jaar, actief betrekken bij kunst- en erfgoedactiviteiten. De activiteiten maken cultuur met, voor en door jongeren zo toegankelijk mogelijk.

Algemeen

Heb je een plan voor kunstzinnige en/of erfgoedactiviteiten waarbij jongeren actief zijn betrokken? Dragen de activiteiten bij aan het versterken van hun culturele ontwikkeling en vinden ze plaats buiten de G4-gemeenten, G40-stedennetwerk en provincie Zeeland*?

Werk je samen met partijen uit het cultureel en sociaal domein en wil je deze samenwerking versterken? Lees dan verder.


*G4-gemeenten en G40-stedennetwerk
De G4-gemeenten zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het G40-stedennetwerk bestaat uit 41 (middel)grote steden: Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Sittard-Geleen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.

Deze gemeenten en de provincie Zeeland ontvingen eerder middelen vanuit het ministerie van OCW ter ondersteuning van het lokale cultuurklimaat voor jongeren.

Druk op onderstaande afbeelding voor criteria in één oogopslag.

Wie kan aanvragen?  

Je bent gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden en kunt aanvragen als:

 • Instelling in het cultureel domein of in het sociaal domein
 • Zelfstandig professional in het cultureel of sociaal domein

Samenwerkingspartners kunnen ook zelforganisaties zonder rechtspersoonlijkheid in het cultureel of sociaal domein (bijv. buurtcomités, jongerencollectieven, erfgoedgemeenschappen) zijn. Of onderwijsinstellingen als het gaat om naschoolse activiteiten. Let op: deze samenwerkingspartners kunnen niet zelf aanvragen. 

Gemeentes of instellingen met een provinciale, door de overheid gefinancierde opdracht om het culturele veld te ondersteunen, mogen niet aanvragen. Je kunt wel samenwerkingspartner zijn. De werkzaamheden mogen alleen niet vanuit de subsidieaanvraag worden gefinancierd.


Waarvoor kun je aanvragen?

Voor een project waarin kunstzinnige en/of erfgoedactiviteiten plaats vinden voor en door jongeren. Het cultureel en sociaal domein werken hierin nauw samen. De activiteiten zijn toegankelijk en stimuleren cultuurdeelname bij jongeren en versterken hun culturele ontwikkeling.


Waar let het Fonds op?

Om je op weg te helpen bij je aanvraag  hebben we een voorbeeldaanvraagformulier, een modelbegroting en -samenwerkingsdocument gemaakt. Je bent verplicht de modelbegroting van het Fonds te gebruiken. Voor de samenwerking mag je ook een eigen document gebruiken.

Wil je aanvragen? Zorg dan dat je de subsidieregeling en uitwerking leest. Je vindt alle hier genoemde documenten rechts in het grijze kader onder 'Documenten'.

In het kort de criteria waarop wij jouw aanvraag beoordelen:

 • Inhoudelijke kwaliteit van de activiteiten | Wat is het doel, welke aanpak wordt gebruikt en zijn de jongeren betrokken bij de opzet en uitvoering?
 • Organisatorische kwaliteit | Wat zijn de kwaliteiten van de uitvoerders en is er sprake van een realistische planning en begroting?
 • Ontwikkeling binnen het project en hoe samenwerking daaraan bijdraagt | Hoe werken jullie aan ontwikkeling en verduurzaming van de activiteiten? Is er sprake van een gelijkwaardige samenwerking, wordt de kennis van iedere partij voldoende ingezet en hoe ziet de rolverdeling eruit?


Goed om te weten

 • Heb je nog geen account in Mijn Fonds? Maak die dan snel aan; dit duurt namelijk een paar werkdagen.
 • Zorg dat je voor de opening van de aanvraagperiode alle documenten compleet hebt om een aanvraag te kunnen doen. 
 • Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
 • Je werkt  samen met LKCA aan het delen, ontwikkelen en monitoren van kennis in het landelijke kennisdelingstraject; hierbij kun je denken aan 2-3 kennissessies per jaar en het invullen van de projectenmonitor.
 • Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in Artikel 1.10 van de subsidieregeling.

Heb je nog niet eerder subsidie aangevraagd? Het filmpje 'Hoe vraag je subsidie aan' helpt je op weg.

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

 • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
 • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
 • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
 • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
 • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'