nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Samen Cultuurmaken: Open Oproep Jongeren maken cultuur

Heb jij een idee voor een culturele activiteit? Zodat jongeren uit kleine en middelgrote gemeenten in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk mee kunnen doen aan cultuur? En betrek je de jongeren bij het bedenken en uitvoeren van de activiteit? Dan kun je subsidie (geldbedrag) aanvragen.

Let op:

Je kunt deze subsidie aanvragen van 15 mei 13:00 uur tot en met 31 juli 2025 17:00 uur (Nederlandse tijd).

De Open Oproep Jongeren maken cultuur is onderdeel van de subsidieregeling Samen Cultuurmaken, die eind 2024 eindigde. Omdat er nog geld is voor een aantal jongerenprojecten, gaat deze Open Oproep nog 1 keer open.  

Ben je benieuwd of deze subsidie bij jouw project past?  

Stuur een email naar samencultuurmaken@cultuurparticipatie.nl. Of neem contact op met 1 van onze subsidieadviseurs. Klik op de foto's aan de rechterkant van deze pagina voor hun contactgegevens. De adviseur luistert graag naar je idee, beantwoordt je vragen en kan helpen met het online aanvraagformulier. 

Subsidieregeling in het kort

De Open oproep Jongeren maken cultuur is bedoeld voor kunst- en erfgoedprojecten voor en door jongeren in kleinere en middelgrote gemeenten. Het cultureel en sociaal domein werken nauw samen. De activiteiten zijn toegankelijk en stimuleren cultuurdeelname bij jongeren voor wie dit nu niet vanzelfsprekend is. Belangrijkste voorwaarden: 

  • Het project draagt bij aan de culturele ontwikkeling van jongeren tussen de 12 en 27 jaar; 
  • De jongeren werken mee aan het bedenken, voorbereiden en uitvoeren van het project; 
  • Organisaties uit het cultureel en het sociaal domein werken hierin nauw samen; 
  • Het project is niet in G4-gemeenten, G40-stedennetwerk of de provincie Zeeland*, want de rijksoverheid heeft voor die steden en gemeenten al eerder extra geld beschikbaar gesteld; 
  • De activiteiten beginnen 13 weken na het aanvragen van deze subsidie (niet eerder). 

Inspirerende voorbeelden

In 2024 hebben 85 organisaties subsidie gekregen uit de Open Oproep Jongeren maken cultuur. Zij besteedden samen ruim 5 miljoen euro aan bijzondere culturele projecten voor en door jongeren. Een paar voorbeelden:  

Open Oproep is onderdeel van de subsidieregeling Samen Cultuurmaken

De subsidieregeling Samen Cultuurmaken 2022-2024 was bedoeld voor projecten die deelname aan kunst- en erfgoedactiviteiten stimuleren bij mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Je vindt alle informatie over deze regeling op cultuurparticipatie.nl/samencultuurmaken.  

Wie kan deze subsidie aanvragen?

  • Deze subsidieregeling is bedoeld voor: 
  • Zelfstandig professionals (zzp’er) in het cultureel of sociaal domein 
  • Instellingen in het cultureel domein (zonder commercieel winstoogmerk, dus geen BV)  
  • Instellingen in het sociaal domein (zonder commercieel winstoogmerk, dus geen BV)  

Je moet samenwerken met minstens 1 andere zelfstandige professional of instelling uit het andere domein zonder winstoogmerk. En je moet altijd jongeren betrekken bij de voorbereiding én de uitvoering van het project.  

Je kunt als aanvrager ook samenwerken met zelforganisaties zonder rechtspersoonlijkheid. Bijvoorbeeld buurtcomités, jongerencollectieven en erfgoedgemeenschappen. Organiseer je een naschoolse kunst- of erfgoedactiviteit? Dan mag je ook samenwerken met een onderwijsinstelling. Onderwijsinstellingen kunnen deze subsidie niet zelf aanvragen.  

Gemeentes of instellingen die het culturele veld provinciaal ondersteunen in opdracht van de overheid, kunnen deze subsidie niet aanvragen. Deze gemeentes en organisaties kunnen wel samenwerkingspartner zijn. Maar het werk dat zij doen om bij te dragen aan het project, wordt niet vanuit de subsidie betaald.  

Waar let het Fonds op?

Om je op weg te helpen bij je aanvraag hebben we een voorbeeldaanvraagformulier, een modelbegroting en -samenwerkingsdocument gemaakt. Je bent verplicht de modelbegroting van het Fonds te gebruiken. Voor de samenwerking mag je ook een eigen document gebruiken. Let er wel op jij en je samenwerkingspartner(s) het document ondertekenen. 

Wil je subsidie aanvragen? Zorg dan dat je de subsidieregeling en uitwerking leest. Je vindt alle hier genoemde documenten in het grijze kader onder 'Documenten'. 

We beoordelen je aanvraag hierop: 

  • Inhoudelijke kwaliteit van de activiteiten. Wat is het doel, hoe ben je van plan dit doel te bereiken en hoe zijn de jongeren betrokken bij de opzet en uitvoering? 
  • Organisatorische kwaliteit. Wat zijn de kwaliteiten van de uitvoerders en is er sprake van een realistische planning en begroting? 
  • Ontwikkeling binnen het project en hoe samenwerking daaraan bijdraagt. Hoe draagt de samenwerking bij aan cultuurparticipatie van jongeren, ook na afloop van het project? Hoe maken jullie gebruik van elkaars kennis. En wie neemt welke rol en taken op zich? 

 
Goed om te weten 

  • Heb je nog geen account in Mijn Fonds? Maak die dan snel aan. Het duurt namelijk een paar werkdagen voordat het account door ons is geactiveerd. 
  • Zorg dat je alle documenten compleet hebt voordat je het onlineformulier invult.  
  • We behandelen de aanvragen op volgorde van ontvangst.   
  • Je past de drie culturele codes toe. 
  • Is dit de eerste keer dat je subsidie aanvraagt? Bekijk dan de video 'Hoe vraag je subsidie aan?'


*G4-gemeenten en G40-stedennetwerk
De G4-gemeenten zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het G40-stedennetwerk bestaat uit 41 (middel)grote steden: Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Sittard-Geleen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.

Deze gemeenten en de provincie Zeeland ontvingen eerder middelen vanuit het ministerie van OCW ter ondersteuning van het lokale cultuurklimaat voor jongeren.