Twijfel je of jouw project in aanmerking komt voor deze subsidie? Neem dan contact met een van onze adviseurs op, mail je vraag naar talent@cultuurparticipatie.nl of meld je aan voor een infosessie.
Meld je aan voor een infosessieVeel talentontwikkelaars zijn zelflerende organisaties. In informele netwerken ontstaan samenwerkingen om een activiteit te organiseren spontaan. Wanneer talenten, coaches of instellingen hierin een volgende stap willen zetten, organiseren zij zich of starten ze een duurzamere samenwerking. Ze maken daarbij vaak intuïtief keuzes, zonder ervoor opgeleid te zijn. Met deze subsidie professionaliseer je je organisatie op het gebied van inhoudelijke kwaliteit, maatschappelijke betekenis, toegankelijkheid en gezonde bedrijfsvoering. Zo geven we een impuls aan de verduurzaming van informele samenwerkingen en dragen we bij aan een steviger informeel netwerk - met tal van organisaties die van groot belang zijn voor de talenten die zij bedienen.
Wie kan subsidie aanvragen?
De aanvraag wordt gedaan door een in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigde culturele instelling.
Waarvoor kan je subsidie aanvragen?
Je kunt subsidie aanvragen voor de professionalisering van je culturele instelling. Daarbij kun je denken aan de volgende thema’s:
- Inhoudelijke kwaliteit (visie op de positie in de talentketen, een kwalitatief en doelgericht programma, samenwerking met relevante partijen en het relevant blijven voor de doelgroepen);
- Maatschappelijke betekenis (heldere doelstellingen, een goede verbinding met de doelgroepen en gemeenschappen en (voortdurende) reflectie);
- Toegankelijkheid (heldere visie op de fysieke en digitale toegankelijkheid van de organisatie, de positie t.o.v. collega-instellingen, kennisdeling en een strategie/beleid op bereik van de doelgroepen);
- Gezonde bedrijfsvoering (beleid gericht op professionalisering van de eigen organisatie, versterken van de positionering, toekomstige financiering of inbedding in lokale context en verbinding met gemeenten e/o andere initiatieven.
Je kunt je aanvraag ook richten op een combinatie van bovenstaande thema’s, of op een ander onderwerp.
In je project wordt gewerkt aan de effecten Talentontwikkeling, Relevantie, Nabijheid en Toegankelijkheid:
De omstandigheden, randvoorwaarden en faciliteiten waarin talenten zich vanuit hun eigen behoefte kunnen verbeteren en ontwikkelen. Talentontwikkeling richt zich op het laten uitblinken van talenten in hun eigen discipline en/of kunstvorm, het laten doorstromen van talenten en het op weg helpen van talenten naar de beroepspraktijk. Bij het beschrijven van hoe de activiteiten in deze aanvraag bijdragen aan dit effect helpen de volgende vragen:
- Waar sta je nu? Welke omstandigheden, randvoorwaarden en faciliteiten zijn er nu? In welke omgeving ben je actief en welke doelgroepen bedien je nu?
- Waar wil je naar toe groeien? Hoe zie je het talentontwikkelingstraject over 2 jaar en welke betekenis heeft dit voor talenten?
- Beschrijf je ontwikkelvragen: welke nieuwe omstandigheden, randvoorwaarden, faciliteiten wil je inrichten? Welke toegevoegde waarde heeft dit traject voor de organisatie en de informele netwerken waar je je in begeeft.
Ontwikkelinstellingen hebben het vermogen om eigentijds te blijven door zich continu aan te passen aan de huidige tijd, en om de nieuwe artistieke inhoud en organisatievormen te integreren. Instellingen blijven relevant door in te spelen op veranderingen in de manier waarop cultuur wordt beleefd en beoefend. Hierdoor wordt een brede deelname gestimuleerd, die in de omgeving wordt gewaardeerd. Bij het beschrijven van hoe de activiteiten in deze aanvraag bijdragen aan dit effect helpen de volgende vragen:
- Waar staat de instelling nu qua artistieke inhoud, en organisatievorm?
- Hoe wil de instelling zich de komende jaren ontwikkelen?
- Welke aanpassingen in artistieke inhoud en organisatievormen zijn nodig om actueel te blijven en deelname te bevorderen?
Deelnemers kunnen, individueel of in groepsverband, dicht bij hun leefomgeving aan cultuurbeoefening doen. Het aanbod sluit aan op de wensen en behoeften van deelnemers, (h)erkent en stimuleert talenten en is toegankelijk, inclusief en sociaal veilig. Bij het beschrijven van hoe de activiteiten in deze aanvraag bijdragen aan dit effect helpen de volgende vragen:
- Waar sta je nu? Werk je met een doelgroep uit de nabije omgeving? Hoe toegankelijk ben je als instelling, zowel in fysieke zin als ook in of je benaderbaar en inclusief werkt?
- Waar wil je naar toe groeien? Hoe zie jij je instelling het liefst samenwerken met de doelgroep over 2 of 3 jaar?
- Welke aanpassingen zijn nodig om dichtbij je doelgroep te blijven en deelname te bevorderen? Gaat het dan om ander aanbod, een andere werkwijze, of fysieke verbeteringen? En zijn er verbeteringen nodig om de sociale veiligheid te verbeteren?
Het informele netwerk kent een culturele infrastructuur, die gelijkmatig verdeeld is over het Koninkrijk der Nederlanden. Deze infrastructuur biedt kansen aan allerlei soorten deelnemers en vormen die voorheen uitgesloten waren. Het veld is een georganiseerde, sterke en veilige sector met belangenorganisaties en netwerk. Bij het beschrijven van hoe de activiteiten in deze aanvraag bijdragen aan dit effect helpen de volgende vragen:
- Waar sta je nu? Hoe werk je samen met andere organisaties en professionals in het informele netwerk? Welke positie neem je in in de infrastructuur van de relevante informele netwerken waarin je je begeeft? Hoe draag je binnen jouw organisatie zorg voor sociale veiligheid?
- Waar wil je naar toe groeien? Hoe zie jij je instelling het liefst samenwerken met de zowel de andere partijen in het netwerk als met je doelgroep?
Je kiest hiervan minstens drie effecten. In je aanvraag beschrijf je hoe je activiteiten hieraan bijdragen.
Hoe vraag je subsidie aan?
- Op deze pagina staan in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop we aanvragen beoordelen. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.
- Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op deze pagina op ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.
- Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen.
Goed om te weten:
- Je project duurt minimaal twaalf maanden en maximaal twee jaar. Het project start niet eerder dan dertien weken na het indienen van de aanvraag. Na honorering van je aanvraag start je project binnen zes maanden.
- Je kunt minimaal € 50.000 en maximaal € 125.000 aanvragen. Het aangevraagde bedrag mag in het Europees deel van Nederland maximaal 80% van je projectkosten dekken. Aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mogen maximaal 100% van je projectkosten dekken. In je begroting neem je alle posten inclusief BTW op.
- Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in artikel 1.8 van de subsidieregeling.
- Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het eind van het budget bereikt is. Begin daarom op tijd; wacht niet te lang met aanvragen.
In de beleidsperiode 2025-2028 wil het Fonds via zijn subsidieregelingen cultuurdeelname stimuleren en zo bijdragen aan een veerkrachtige samenleving. Waar we voorheen vooral keken naar de activiteiten en prestaties, hebben we nu meer aandacht voor de impact die je met je project maakt. We willen graag weten hoe je die effecten bereikt en hoe je je doelgroep hierin meeneemt. De beoogde effecten verschillen per subsidieregeling. Kijk in de regeling voor een toelichting op deze effecten.