Twijfel je of jouw project in aanmerking komt voor deze subsidie? Neem dan contact met een van onze adviseurs op, mail je vraag naar talent@cultuurparticipatie.nl of meld je aan voor een infosessie.
Meld je aan voor een infosessieIn informele netwerken leren groepen talenten vaak van elkaar. Met deze subsidie stimuleren we hun eigenaarschap, zodat zij een gewenste ontwikkelstap kunnen zetten. De talenten bepalen zelf welke ontwikkeling zij willen maken, stellen een ontwikkelplan samen en zijn zelf eigenaar van het traject en het projectplan. De instelling of professional die de groep talenten begeleidt, doet de aanvraag. Zo ondersteunen we groepen talenten in hun ontwikkeling, én dragen we bij aan de infrastructuur voor talentontwikkeling.
Wie kan subsidie aanvragen?
De aanvraag wordt namens de groep talenten gedaan door een in het Koninkrijk der Nederlanden gevestigde culturele instelling of professional. Als professional kan je deze subsidie aanvragen als:
- Je als zelfstandige minimaal drie jaar actief bent op het gebied van cultuurparticipatie of -educatie;
- Je als zelfstandige minimaal drie jaar als ondernemer wordt beschouwd door de Belastingdienst en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of een vergelijkbare organisatie.
Waarvoor kan je subsidie aanvragen?
Je kunt subsidie aanvragen voor een ontwikkeltraject waarin meerdere talenten zich binnen de informele netwerken verder kunnen ontwikkelen onder begeleiding van professionals. Deze groep talenten ervaart drempels op hun route richting het professionele circuit. Tijdens het project werken de talenten op basis van vooraf gestelde leerdoelen aan een eigen artistieke signatuur en delen ze kennis over hun leerervaringen met andere makers die actief zijn binnen informele netwerken. Dit traject richt zich dan ook op een artistieke ontwikkeling; persoonlijke en zakelijke ontwikkeldoelen zijn secundair.
Zij worden hierbij actief begeleid door de culturele instelling of professional. Het doorstromen naar formele opleidingstrajecten moedigt het Fonds aan.
In je project wordt gewerkt aan de effecten Talentontplooiing en Talentontwikkeling:
Zelflerende talenten geven invulling aan de behoefte om hun creatieve ontwikkeling een impuls te geven. Ze ontwikkelen zich in hun discipline en/of kunstvorm vanuit unieke vaardigheden en potentieel, onder begeleiding van professionals. Dit is een persoonlijk effect. Bij het beschrijven van hoe de activiteiten in deze aanvraag bijdragen aan dit effect helpen de volgende vragen voor de talenten:
- Waar staan jullie nu? Welke artistieke ontwikkeling hebben jullie al doorgemaakt, welke vaardigheden beheers je al en in welke netwerken en/of kunstvormen ben je actief?
- Waar willen jullie naar toe groeien? Waar zie je jezelf over 2 jaar en wat kan je dan?
- Beschrijf je ontwikkelvragen. Welke nieuwe vaardigheden willen jullie leren, wat voor artistieke ontwikkeling moet je daarvoor doormaken en welke nieuwe omgeving wil je verkennen om actief in te worden? Deze vragen kan je in 3 richtingen beschrijven: persoonlijke, artistieke en zakelijke ontwikkeling.
De omstandigheden, randvoorwaarden en faciliteiten waarin talenten zich vanuit hun eigen behoefte kunnen verbeteren en ontwikkelen. Talentontwikkeling richt zich op het laten uitblinken van talenten in hun eigen discipline en/of kunstvorm, het laten doorstromen van talenten en het op weg helpen van talenten naar de beroepspraktijk. Bij het beschrijven van hoe de activiteiten in deze aanvraag bijdragen aan dit effect helpen de volgende vragen:
- Waar sta je nu? Welke omstandigheden, randvoorwaarden en faciliteiten zijn er nu? In welke omgeving ben je actief en welke doelgroepen bedien je nu?
- Waar wil je naar toe groeien? Hoe zie je het talentontwikkelingstraject over 2 jaar en welke betekenis heeft dit voor talenten?
- Beschrijf je ontwikkelvragen: welke nieuwe omstandigheden, randvoorwaarden, faciliteiten wil je inrichten? Welke toegevoegde waarde heeft dit traject voor de organisatie en de informele netwerken waar je je in begeeft.
Het effect Talentontplooiing is van toepassing op de groep talenten, het effect Talentontwikkeling slaat op de begeleidende instelling. In je aanvraag beschrijf je hoe je activiteiten hieraan bijdragen.
Hoe vraag je subsidie aan?
- Op deze pagina staan in het kader onder ‘Documenten’ alle belangrijke informatie, zoals de subsidieregeling met daarin alle voorwaarden waarop we aanvragen beoordelen. Ook vind je hier voorbeeldformulieren om je te helpen bij je aanvraag.
- Subsidie aanvragen doe je via Mijn Fonds: onze online aanvraag-omgeving. Klik rechtsboven op deze pagina op ‘Subsidie aanvragen’ om een Mijn Fonds-account aan te maken (dit kan een paar dagen duren) en je aanvraag te starten.
- Meer weten? Bekijk hier onze infopagina over subsidie aanvragen.
Goed om te weten:
- De subsidiabele activiteiten zijn gericht op de ontwikkeling van talenten die in hun vrije tijd en niet in schoolverband deelnemen. In uitzondering hierop mogen maximaal 50% van de deelnemers kunstvakstudenten zijn.
- Je project duurt minimaal zes maanden en maximaal twee jaar. Het project start niet eerder dan dertien weken na het indienen van de aanvraag. Na honorering van je aanvraag start je project binnen zes maanden.
- Je kunt minimaal € 25.001 en maximaal € 75.000 aanvragen. Het aangevraagde bedrag mag in het Europees deel van Nederland maximaal 80% van je projectkosten dekken. Aanvragen vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk mogen maximaal 100% van je projectkosten dekken. Minimaal 90% van de subsidie komt direct ten goede aan de ontwikkeling van de talenten. In je begroting neem je alle posten inclusief BTW op.
- Je past de drie culturele codes toe, zoals beschreven in artikel 1.8 van de subsidieregeling.
- Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, tot het eind van het budget bereikt is. Begin daarom op tijd; wacht niet te lang met aanvragen.
In de beleidsperiode 2025-2028 wil het Fonds via zijn subsidieregelingen cultuurdeelname stimuleren en zo bijdragen aan een veerkrachtige samenleving. Waar we voorheen vooral keken naar de activiteiten en prestaties, hebben we nu meer aandacht voor de impact die je met je project maakt. We willen graag weten hoe je die effecten bereikt en hoe je je doelgroep hierin meeneemt. De beoogde effecten verschillen per subsidieregeling. Kijk in de regeling voor een toelichting op deze effecten.