nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Molding our Culture: Creating Tomorrow

De stichting Gateway to Success (hierna Gateway) vraagt als penvoerder van Sint Eustatius (hierna Statia) een subsidie aan binnen de regeling ‘Cultuureducatie voor het Caribisch deel van het Koninkrijk 2025-2028, hoofdstuk 2 Bonaire, Sint Eustatius en Saba’ voor het meerjarig project ' Molding our Culture: Creating Tomorrow’. In het project participeren vier primair onderwijs scholen. Het project bouwt voort op twee eerdere projectrondes en richt zich op het verder versterken en verduurzamen van cultuureducatie in het onderwijs. Gateway voert het project uit in samenwerking met het openbaar lichaam Sint Eustatius. Gateway is een jonge stichting die zich inzet voor cultureel behoud. Het erkent de vitale rol van initiatieven als CMK om kinderen in staat te stellen hun erfgoed te omarmen.

Er is op Statia een oplevende interesse in cultureel erfgoed. Dit heeft ook geresulteerd in een plan en een ontwerp van de historische canon van Statia. Het project heeft veel baat bij deze ontwikkelingen. Er is daarom een grotere betrokkenheid van de overheid, gecombineerd met de toewijding van lokale docenten en culturele partners. Dit creëert een levendige omgeving waar kunst en cultuur kunnen floreren.

Het doel van het project is om het culturele bewustzijn en identiteit van basisschool leerlingen te vergroten, en daarmee hun waardering voor de creativiteit en de veerkracht van hun Statiaanse voorouders, het rijke erfgoed van de diaspora van Statia, te laten groeien. Met het project worden de leerlingen in staat gesteld om hun erfgoed in eigen hand te nemen en een gemeenschap te vormen waar ze echt trots op kunnen zijn. Het streven is om de toekomst van de Statiaanse cultuur in de handen van de kinderen te leggen. Het project sluit niet alleen aan bij lokale onderwijsdoelen, maar ook bij wereldwijde inspanningen om cultureel erfgoed te behouden en te promoten, wat zorgt voor zowel directe als lange termijn impact.

Het project bestaat uit onder andere praktische lessen in onder andere traditionele kunst, ambachten en muziek. De activiteiten worden voornamelijk op de scholen uitgevoerd door lokale professionals. Ook worden er trainingen en workshops georganiseerd voor onder andere culturele en educatieprofessionals en voor ouders van de leerlingen.

Het project duurt van 1 april 2025 tot en met 31 december 2028. Het aangevraagde subsidiebedrag is ruim 231 duizend euro, zijnde de maximaal gereserveerde subsidie.