nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Het Fonds Video

Uitreiking Gouden C 2020

Door: Daphne Alexander / 9 juli 2021

Op 7 juli 2021 won First Noble met het project Shared History of the World de Gouden C 2020.

Met de Gouden C zet het Fonds voor Cultuurparticipatie jaarlijks één van de vele ondersteunde projecten op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie in de schijnwerpers. Door de coronapandemie is dit jaar een bijzondere editie. Het Fonds laat met deze Gouden C zien hoe veerkrachtig en creatief gewerkt is door de vijf genomineerde projecten in deze moeilijke tijd.

"Ik ben sprakeloos...wel gehoopt maar niet verwacht! Een compliment en erkenning voor onze organisatie en community. We blijven doorgaan met vernieuwende projecten ontwikkelen."

Gerald Vreden, co-founder First Noble

De uitreikingsdag van de Gouden C 2020 op 7 juli 2021 op het kantoor van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Regie en Edit: Pascal de Smit
Camera: Bram van der Giessen

De jury over Shared History of the World: 

“Dit project springt eruit door de gelaagdheid en diepgang, maar ook door de creatieve manier om daarmee om te gaan. De mooie combinatie van erfgoed en technologie sluit didactisch aan bij de behoeften van de doelgroep. Het is knap dat het in coronatijd lukte doelen te stellen en ook te halen”.

“Dit project heeft een veel grotere impact dan alleen op de deelnemers zelf: je raakt en beïnvloedt hiermee verschillende generaties. Mensen op alle niveaus kunnen er wat van leren. Het draait om een belangrijk, heel actueel thema, maar de organisatie is hier al langer mee bezig en kijkt ook vooruit”.  

Jury Gouden C 2020 

 

Khalid Boutachekourt
voorzitter Raad van Toezicht Fonds voor Cultuurparticipatie 

Mick Janssen
matchmaker Middelburg/Vlissingen, urban umbrella & artiest

Sharina Gumbs
winnaar Gouden C 2019 met Re-fill your cup with authenticity

Shared History of the World - First Noble

Jongeren met een Afrikaanse en Caribische achtergrond onderzochten hun afkomst en verwerkten hun vondsten in een film met 3-D technieken.  Op deze manier is het verleden tot leven gewekt en is nieuw erfgoed materiaal gemaakt voor volgende generaties.

Alive en Kicking! - Stichting Rainbow

Het project Alive en Kicking! brengt tijdens corona ouderen uit Amsterdam en Groot Brittanië met elkaar in contact. Ze werkten samen met Théâtre Sans Frontières in Northumberland. Via Zoom spreken zij openhartig over dat zij als kwetsbaar worden gezien. Zij denken samen terug aan hun ‘vrijheid, blijheid’ van de jaren ’60 en ’70. Met het maken van deze online voorstelling deelden zij lol en verdriet. Bovendien overwonnen zij hun computervrees.

Studio Textielfestival - STIDOC

Het Textielfestival biedt van oudsher een podium aan textielkunstenaars. Door corona wordt het noodgedwongen een online festival: Studio Textielfestival. En wat voor één: presentaties, interviews en demonstraties gaan zorgen voor een groter bereik en geven het festival een nieuwe impuls.

IBE Winter Studio - The Notorious IBE

Met het Notorious IBE festival wordt de hiphop danscultuur gevierd. Het is ook de plek waar je kunst, mode en culturele programma’s kunt ervaren. Tijdens corona werd een oude boksschool ingericht als opnamestudio en ontstond IBE Winter Studio. Met deze digitale wintereditie van het festival kon het publiek toch genieten van urban culture activiteiten.

Taartrovers Film Festival - Stichting Taartrovers Festival

Bij Taartrovers ontdekken jonge kinderen op een speelse wijze de kracht van hun verbeelding. Ruiken, proeven, voelen, alle zintuigen worden gestimuleerd in de filmpjes die uitnodigen tot spel en experiment. Voor scholen was dit een waardevolle aanvulling op hun online lesprogramma.

Daphne Alexander
Daphne Alexander Communicatieadviseur