nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Vrije tijd Ouderen Interview

Age Friendly Dronten: handig gebruik maken van bewezen succes

12 maart 2021
Pinonieren in kunst
Pinonieren in kunst

De ooit zo jonge poldergemeente Dronten is volwassen geworden. Net als andere Nederlandse gemeenten krijgt Dronten in toenemender mate te maken met vergrijzing. Het culturele aanbod had daarmee geen gelijke tred gehouden. Reden genoeg voor de gemeente om mee te doen met het Age Friendly Cultural Cities-programma. ‘Het is een hele mooie opstap om kunst bij ouderen te introduceren.’

Dronten, gemeente in de Flevopolder. Beelden dringen zich op van jonge pioniersgezinnen die in een kaal landschap een nieuw bestaan opbouwen. Inmiddels is Dronten alweer bijna 60 jaar oud. Met het op jaren komen van de gemeente, worden ook de bewoners ouder. De bevolkingspiramide van Dronten vertoont nu gelijkenissen met die van de meeste andere Nederlandse gemeenten. In 2017 was al bijna een kwart van de inwoners 60 jaar of ouder. Daarmee neemt het gewicht en het belang van de oudere doelgroep in Dronten toe.

‘De afgelopen jaren lag de focus van de cultuursector zich voornamelijk op jeugd en jongeren,’ aldus projectleider Esther van Berkum. ‘Het culturele aanbod is nog niet voldoende aangepast op de groeiende doelgroep ouderen. Een goede aanleiding dus voor  de gemeente Dronten en De Meerpaal om de handen ineen te slaan en deel te nemen aan het AFCC-programma.’

‘Het culturele aanbod is nog niet voldoende aangepast op de groeiende doelgroep ouderen'.

projectleider Esther van Berkum, De Meerpaal

Bewezen succes
Om ouderen uit alle lagen van de bevolking te bereiken, bedachten de initiatiefnemers drie programmalijnen: kunst voor actieve senioren, kunst voor kwetsbare/zorgbehoevende ouderen en kunst in verbinding (jong & oud). Daar onder vallen zeven projecten, van dans tot museumbezoek, van theater tot het schrijven van levensliederen. ‘Bij het zoeken projecten hebben we gekeken naar initiatieven die ook in andere Age Friendly Cultural Cities hun succes al bewezen hebben,’ vertelt Van Berkum.

‘Maar elk project krijgt natuurlijk wel een specifiek Drontens karakter.’ Aan de basis van ieder project staan de medewerkers van de wijkteams en die van partnerorganisaties, zoals zorg- en welzijnsinstellingen. ‘Zij staan in direct contact met de doelgroep, verzamelen vragen en culturele behoeftes,’ legt Van Berkum uit. ‘Bovendien kunnen zij inwoners stimuleren om te participeren.’ En ook partners als Solana, die de flyer 'Leven in Beeld' sponsorde, Stichting Geschiedschrijving Dronten en het Parkinsoncafé Lelystad daar werken we mee samen.

‘Maar elk project krijgt natuurlijk wel een specifiek Drontens karakter.’

Zitdansen
Niet voor alle projecten bleek evenveel animo. In het voorjaar van 2019 vonden exposities plaats in het kader van het project Leven in beeld. De intentie was om met dementerenden in gesprek te gaan over de schilderijen en de herinneringen die de beelden opriepen. Helaas liep de doelgroep niet erg warm voor het idee. Veel beter verliep het project Dans met mij. Hierin “zitdansten” ouderen die lichamelijk te zwak zijn op een prachtige choreografie met jonge balletdansers. ‘De grenzen tussen jong en oud, beperking en geen beperking vielen volledig weg,’ kijkt Van Berkum terug. ‘Er is ook een film van gemaakt. Die heb ik inmiddels drie keer gezien en ook de derde keer kreeg ik tranen in mijn ogen. Die hele rustige bewegingen van de ouderen en de jonge dansers die daar heel sereen tussendoor wervelden… Zo ontroerend.’

‘De grenzen tussen jong en oud, beperking en geen beperking vielen volledig weg.’

Corona spelbreker
Natuurlijk is COVID-19 ook in Dronten spelbreker. Van Berkum: ‘Voor maart, april, mei en juni hadden we veel mooie en leuke ideeën uitgewerkt, maar helaas gooide corona roet in het eten. Gelukkig hebben we toch iets kunnen organiseren, zoals de tuinconcertjes door muziekleerlingen voor bejaardenhuis de Regenboog en digitale concertjes die mensen thuis konden bezoeken onder de noemer De Meerpaal Dichtbij, Kunst in Huis.

De ouderendag in oktober met o.a. een informatie markt, muziek, zang, workshops etc. kon ook niet doorgaan maar we hebben aansluiting gezocht met de bestaande film& flavour activiteit. Er waren drie arrangementen: film en koffie, film en lunch en film en borrel. Daarbij hadden we tijdens de lunch een muziekensemble. Deze waren drie keer zo goed als uitverkocht. Langzaamaan proberen we weer activiteiten op te starten, maar we merken dat de doelgroep echt angstig is om deel te nemen. Vanuit de wijken kwam bijvoorbeeld de vraag naar vrij dansen, maar dat zullen we ook moeten uitstellen.

BNG Bank Lang Leve Kunstprijs
Zeven steden laten zich de komende tijd zien in lokale manifestaties, online of live. De jury woont deze bij en beslist wie van hen het beste ouderen en cultuurparticipatie op de kaart heeft gezet. De winnaar ontvangt op 31 mei 2021 de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs ter waarde van 20.000 euro.

Gouden tip: 'probeer te denken in oplossingen/ mogelijkheden en niet in problemen/ beperkingen.'

Projectleider Esther van Berkum, De Meerpaal