Soms komen al onze ambities samen in één moment, en voor mij is dat het aankomende congres Podium voor impact. Terwijl ik dit schrijf, verheug ik me enorm op wat ons 20 januari 2025 te wachten staat.
Als Fonds zetten we ons in voor een cultuursector die toegankelijk is voor iedereen. Een sector die mensen inspireert en verbindt, waar maatschappelijke vraagstukken met creatieve kracht worden opgepakt. Het congres biedt een platform om die missie tastbaar te maken. Samen met culturele instellingen, sociaal-maatschappelijke organisaties en beleidsmakers gaan we in gesprek over hoe kunst en cultuur bijdragen aan persoonlijke en maatschappelijke veerkracht.
Impact Talks
Wat kun je verwachten? Het programma zit bomvol inspirerende sessies en praktijkvoorbeelden. Tijdens de Impact Talks duiken we in de kracht van kunst en cultuur als katalysator van maatschappelijke transities. Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Kunst en Zorg, laat zien hoe kunst de gezondheid van mensen kan verbeteren, terwijl Pallas Agterberg, Challenge Officer bij Alliander, ons meeneemt in hoe cultuur bijdraagt aan de noodzakelijke transformatie in de energiesector.
Bruggen slaan
De sessies gaan verder dan luisteren alleen. In interactieve workshops ervaar je zelf hoe impact werkt. Of het nu gaat om amateurkunst, co-creatie of cultuureducatie: de voorbeelden die we delen laten zien dat kunst meer is dan expressie. Cultuur is een middel om samen te werken, te verbinden en verandering teweeg te brengen. Neem bijvoorbeeld het theatertweeluik Verloren Onschuld en Verloren Jeugd van het Rotterdams Wijktheater (RWT). Dit project biedt slachtoffers van het toeslagenschandaal een podium om hun verhaal te vertellen en creëert tegelijkertijd systemische verandering. Het is onderdeel geworden van de onboarding van nieuwe medewerkers van de Uitvoering Herstel Toeslagen (UHT). Dit is voor mij een prachtig voorbeeld van hoe kunst bruggen kan slaan tussen persoonlijke verhalen en beleidsvorming.
Blijvende betekenis
Ook reflecteren we samen op de betekenis van impact. Hoe maak je impact zichtbaar? Hoe meet je het? En misschien wel belangrijker: hoe zorg je dat jouw werk blijvende betekenis heeft voor mensen en gemeenschappen? Met bijdragen van de HKU, de Boekmanstichting en het Erasmus Impact Centre krijg je handvatten en inzichten die je direct kunt toepassen in je eigen werk.
Wat mij persoonlijk inspireert, is hoe kunst niet alleen mensen samenbrengt, maar ook een bodem creëert voor verandering. Het laat zien dat we met elkaar, door samen te creëren en te delen, echt een verschil kunnen maken.
Meld je snel aan!
Als je benieuwd bent naar hoe cultuur jouw organisatie of project kan versterken, of hoe jij jouw impact zichtbaar maakt, dan is het congres Podium voor impact dé plek om te zijn. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.
Ons congres vormt daarnaast ook de start van de Impact Tiendaagse Kunst & Cultuur van 20 t/m 30 januari. Tijdens deze tiendaagse delen we waardevolle inzichten en praktische handvatten voor professionals in de gehele sector.
En over impact gesproken: mijn recente werkreis naar het Caribisch gebied, samen met de andere rijkscultuurfondsen, heeft diepe indruk op me gemaakt. Maar daarover vertel ik de volgende keer graag meer.