nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Samenwerken voor nieuwe mogelijkheden en ideeën

Door: Barbara de Greeff / 14 oktober 2024

Op Prinsjesdag 2024 zijn de plannen van het kabinet en de miljoenennota gepresenteerd. Deze plannen hebben impact op de vele verschillende sectoren in ons land, waaronder de cultuursector. De plannen en de miljoenennota brengen elk jaar ook onzekerheid met zich mee. En bij een nieuw kabinet helemaal. De zorgen in het culturele veld zijn dan ook begrijpelijk. Want wat gaat de impact zijn van de maatregelingen, zoals de mogelijke btw-verhoging voor cultuur?


Knelpunten en nieuwe mogelijkheden

Uit de analyse van Kunsten ‘92 blijkt dat de impact voor kunst en cultuur groot zal zijn. Zo gaat cultuurdeelname duurder worden, en zal het culturele aanbod verminderen in kwantiteit en kwaliteit. Waarschijnlijk komen ook vernieuwende vormen van kunst en cultuur in de knel doordat deze vaak duurder zijn om te produceren en meer werkuren vereisen. En het wordt mogelijk nog moeilijker voor podia om divers en experimenteel te programmeren, en diverse doelgroepen te bereiken.  
 
Ook ik deel de zorgen die in de cultuursector leven. Gelukkig zijn op Prinsjesdag ook onze meerjarige subsidies van 2025-2028 vastgesteld en staat het beschikbare budget voor onze projectregelingen van 2025 vast. Zowel met onze meerjarige subsidies als met onze projectsubsidies maken we prachtige en impactvolle initiatieven mogelijk. Als Fonds blijven we ons dus inzetten voor cultuureducatie, amateurkunst en co-creatie. En dat doen we zoals we altijd doen; met anderen. Want alleen als we verbinden en samenwerken ontstaan nieuwe mogelijkheden en ideeën. Daarom gaan we ook in de komende beleidsperiode op zoek naar nieuwe, innovatieve manieren om de cultuursector zo goed mogelijk te ondersteunen.  
 
Samenwerken met andere domeinen

Een voorbeeld van een nieuwe benadering is de samenwerking met domeinen buiten de cultuursector. Denk bijvoorbeeld aan zorg, onderwijs en welzijn. Deze domeinen zetten zich net als het culturele veld in voor een veerkrachtige samenleving. 
 
Als Fonds hebben we momenteel al een aantal samenwerkingen met andere domeinen lopen, zoals de regeling Samen Cultuurmaken. Dit doen we met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het resultaat: onder andere de Open Oproep Mentale gezondheid jongeren. Binnen deze open oproep versterken cultuurbeoefening en mentale gezondheid elkaar. Een goed voorbeeld van die constructieve samenwerking is de podiumproductie van Stichting KiKiD, Diversion en Stichting MIND. Zij ontwikkelden een podiumproductie met interventies rondom mentale gezondheid: een cross-sectoraal initiatief waar cultuur en welzijn hand in hand gaan en waar cultuurdeelname op een nieuwe manier wordt gestimuleerd.  
 
Een ander voorbeeld is de samenwerking met het ministerie van Financiën, waarmee we de Open Oproep Kinderen en Jongeren Toeslagenaffaire ontwikkeld hebben. Deze open oproep biedt kinderen en jongeren, die weinig of niet aan culturele activiteiten konden deelnemen vanwege de toeslagenaffaire, een mogelijkheid om dat nu wel te doen. De eerste gehonoreerde aanvragers zijn inmiddels gestart met de uitvoering van hun projecten. Zo maken we met z'n allen cultuurdeelname mogelijk, juist ook voor hen voor wie dat niet vanzelfsprekend was.  

Barbara de Greeff
Barbara de Greeff Directeur-Bestuurder a.i.