De afgelopen maanden waren intensief voor het Fonds voor Cultuurparticipatie en zeker niet minder voor de instellingen en organisaties die een aanvraag voor meerjarige subsidie hebben ingediend. Het is altijd een spannende tijd waarin de toekomst van vele culturele instellingen wordt bepaald. Op 3 juli 2024 hebben we, tegelijk met de Raad voor Cultuur en de andere rijkscultuurfondsen, de adviezen bekendgemaakt voor de meerjarige subsidies die in de beleidsperiode 2025-2028 gelden. Met € 30,5 miljoen aan beschikbaar budget en een totaal van € 111 miljoen aan aanvragen, stonden we voor een grote uitdaging.
De meerjarige subsidies spelen een cruciale rol in het Nederlandse culturele landschap. Ze bieden instellingen niet alleen financiële stabiliteit, maar ook de ruimte om hun artistieke en maatschappelijke doelen op de middellange termijn na te streven. Tegelijkertijd zijn deze subsidies geen vanzelfsprekendheid. Subsidieverstrekkers hechten veel waarde aan sterke artistieke en organisatorische plannen, en aan een aantoonbare bijdrage aan de diversiteit en inclusiviteit van het culturele landschap. Dit proces zorgt altijd voor beweging in het veld: er zijn nieuwe aanvragers die voor het eerst gehonoreerd zijn, terwijl andere instellingen straks hun subsidie moeten missen.
Zorgvuldigheid
In deze ronde hebben we 47 van de 167 ingediende aanvragen kunnen honoreren. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal instellingen, ondanks hun waardevolle werk, buiten de boot is gevallen. Dat ook enkele genres hard zijn getroffen is een pijnlijke uitkomst van een secuur proces. We zijn ons zeer bewust van deze realiteit. Elke afwijzing is een teleurstelling, zowel voor de betrokken organisatie als voor ons als Fonds.
Delicate balans
De verdeling van de meerjarige subsidies vraagt om een zorgvuldige afweging, zoals tussen continuïteit en nieuwe instroom. Het is onze taak om, naast de ondersteuning van gevestigde waarden, ook ruimte te maken voor nieuwe stemmen en ontwikkelingen in ons deel van de cultuursector. We zijn onder de indruk van de grote hoeveelheid mooie en inspirerende aanvragen van nieuwkomers in deze ronde. Het stemt ons heel blij dat we een aantal van deze aanvragen hebben kunnen honoreren. We zien echter ook dat de subsidietoekenningen nadelig hebben uitgepakt voor sommige disciplines, waarin hard gebouwd wordt aan een steviger infrastructuur of waar een stevige infrastructuur fragiel dreigt te worden. Dat is een uitkomst die pijn doet. We realiseren ons dat elke beslissing grote impact heeft op de mensen, instellingen en soms zelfs de infrastructurele ketens die het culturele landschap van Nederland vormgeven.
Vertrouwen
We blijven ons inzetten voor amateurkunst, talentontwikkeling, co-creatie en educatie in de volle breedte, en met ruimte voor zowel gevestigde als opkomende makers en instellingen. Dit doen we door te blijven luisteren, te leren en ons aan te passen aan de veranderende behoeften van de sector. De toewijding en passie van al diegenen die werken in de cultuursector zijn een grote bron van inspiratie voor ons als Fonds. We kijken dan ook uit naar de komende beleidsperiode, in de wetenschap dat we samen werken aan een rijk en divers cultureel Nederland.