nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Vrije tijd Interview Participatie

Hard repeteren geblazen

Door: Nancy Scheeve / 4 maart 2024
Fotocredits: Liza Wolters
Fotocredits: Liza Wolters

Concordia is wereldberoemd in het Gelderse Beltrum. De muziekvereniging bestaat al meer dan honderd jaar. Bij belangrijke evenementen en gelegenheden in het dorp kom je ze tegen: de Beltrumse kermis, dodenherdenking, bloemencorso of jubilerende bruidsparen. Maar ze willen meer sinds ze de eerste prijs in de eerste divisie van een concertcours wonnen: aan die top blijven!

Het wordt spannend, in maart doet het harmonieorkest Concordia mee aan een van de landelijke concertconcoursen in Zutphen. Ze verdedigen daar hun eerste plaats in de hoogste divisie.

Het Fonds ondersteunt het orkest via de subsidieregeling Vernieuwen van cultuurmaken om zich, met behulp van gastmuzikanten en-dirigenten, verder te ontwikkelen en in deze top te blijven. Voorzitter Chantal te Braake en penningmeester Nicole Orval vertellen wat dat voor de vereniging betekent en waarom dat belangrijk is. 

Nicole in midden op hoorn
Nicole in midden op hoorn

Het is altijd een mooie avond, op donderdag naar de repetitie. Chantal: ‘Als ik even niet hoef te spelen valt mijn blik op de hoorns. Ik zie ze spelen alsof het heel makkelijk is, fantastisch.’ Nicole: ‘Als iemand een mooie solo speelt ben ik soms helemaal afgeleid en heb ik kippenvel van kruin tot teen.’

Chantal speelt klarinet en Nicole hoorn, beiden op de derde rij; ‘veilig achterin,’ zegt Chantal lachend. 

Nicole is de penningmeester. Drie jaar geleden verhuisde ze naar Beltrum. ‘Ik besloot me gelijk aan te melden bij de plaatselijke muziekvereniging. Zo kon ik makkelijk nieuwe mensen leren kennen.’ Voorzitter Chantal draait al wat langer mee als spil van de vereniging. 

Onverwachtse promotie 

Het harmonieorkest speelt niet alleen bij lokale evenementen en gelegenheden maar gaat ook elke vier jaar op concours. In 2017 resulteerde dit in de eerste prijs met een promotie naar de eerste divisie; het hoogst haalbare op amateurniveau. ‘Dit kwam voor ons heel onverwachts. Supertrots gingen we met de prijs naar huis. Ik kan dat gevoel nog helemaal terughalen,’ glundert Chantal. ‘Groot feest natuurlijk op de vereniging. Het leverde publiciteit op en vooral een sterkere saamhorigheid.’ 

Maar na de euforie van de winst kwam wel de vraag: willen we op dit hoge niveau blijven spelen? Dat betekent een stuk instuderen dat technisch ingewikkelder is; ook klank, zuiverheid en samenspel zijn extra belangrijk. Dit vraagt dus best wat van je orkestleden. Chantal: ‘We hebben uitgebreid met elkaar gesproken en het enthousiasme is er bij iedereen.’ Het gaf ook vertrouwen om het project ‘voor de eerste keer, naar de eerste prijs in de eerste divisie’ te starten. 

‘Je werkt ergens naar toe met elkaar en dat geeft zo’n positieve boost.'

Chantal

Meters maken 

Door de bijdrage van het Fonds heeft het orkest na corona, een inhaalslag kunnen maken met gastmuzikanten en –dirigenten. Dit jaar hebben ze voor deelname aan het concertconcours een stuk uitgekozen met een harp erin. In harmonieorkesten zit doorgaans geen harp dus heel bijzonder om dit te kunnen toevoegen. En het is fijn om voor sommige minder bezette secties, zoals de klarinet, extra muzikanten te vragen; je kunt er niet genoeg hebben. Dit geeft een nieuwe dimensie aan het spel. 

Chantal: ‘Zij stoken het vuur aan richting dat topniveau. Met hen oefen je in kleine groepen waardoor je spel snel verbetert en de kwaliteit van de uitvoering omhoogschiet.’

Een van de gastdirigenten is Remco van Viersen, klarinettist en onder meer concertmeester bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht: ‘Het is een fijne groep om mee te werken. Voor een concours moeten de puntjes op de i en dat vraagt soms best wat geduld. Ik geef ze speeltips en pas hier en daar wat materiaal aan. Je ziet ze groeien omdat ze bereid zijn om nieuwe dingen te leren.’ De gastdirigent hoort ook weer nieuwe dingen die de eigen dirigent soms niet meer opvalt.

‘Deze versterking en een extra repetitieweekend is geen overbodige luxe, want dan kun je echt meters maken. Het is keihard werken maar daarnaast hebben we het natuurlijk ook gezellig met elkaar,’ vult Chantal aan. 

‘Als dit zou wegvallen? Dan heb je thuis niks meer te oefenen: waar doe je het dan nog voor?’ 

Nicole

Iedereen welkom 

De subsidie helpt dus om hun spel in topconditie te houden. Wat doet het bestuur verder om de vereniging gezond te houden? In samenwerking met een basisschool en culturele instelling organiseren ze voor kinderen oriëntatielessen om kennis te maken met muziek en instrumenten. Ook volwassenen krijgen deze kans. ‘Hieruit komen nieuwe, enthousiaste muzikanten voort. Geweldig toch?’ zegt Chantal trots.

Nicole: ‘We zijn altijd op zoek naar afwisseling in muziekstijl, samenwerking en uitvoering; zo houden we de vereniging voor iedereen aantrekkelijk. Bijvoorbeeld het Megashow Concert voor ons honderdjarig bestaan. De plaatselijke sporthal werd een grote theaterzaal met turners, spoken word, choreografieën en een regisseur.’

Dit past helemaal bij hun missie ‘iedereen welkom’. Met die bril op kijken ze naar nieuwe doelgroepen en of ze nog meer van maatschappelijke betekenis kunnen zijn. ‘Met andere verenigingen in de Achterhoek wisselen we regelmatig kennis, contacten en informatie over subsidies uit. Maar ook binnen Beltrum, waar het verenigingsleven groeit en bloeit, werken we samen,’ vertelt Chantal.   

Samen sterk 

Voor dat alles is er natuurlijk geld nodig. Behalve lidmaatschapsgeld en gemeentelijke subsidie ontvangen ze inkomsten uit het geheel zelfonderhouden gebouw. Eens per jaar zamelen ze oud ijzer in. Een supportersteam voorziet in geld voor instrumenten, helpt bij activiteiten en draait bardiensten. Nicole: ‘Bij speciale evenementen schrijf ik fondsen aan voor extra bijdragen’. 

‘Zonder al deze steun zouden we niet zijn waar we nu zijn.’

Chantal: ‘Onze vereniging is een mooie mix van jong en oud, variërend tussen 9 en 79 jaar. We leren van elkaar en luisteren naar elkaar. Jaarlijks organiseren we daarom een brainstormavond ‘Toekomstmuziek’. We peilen bij de leden: wat leeft er, wat willen we met elkaar, wat gaat er goed en wat kan beter? Je krijgt een bak aan informatie waar je als bestuur mee verder kunt. Op basis daarvan besloten we o.a. om te blijven spelen op dit hoge niveau. Zo blijven we groeien en onszelf steeds opnieuw uitvinden.’ 

Nancy Scheeve
Nancy Scheeve Communicatieadviseur