nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Internationaal Interview

5 tips voor subsidieaanvragen rondom Internationale Samenwerking

Door: Suzanna de Kruijf / 24 april 2023

Internationale Samenwerking is een subsidieregeling voor samenwerkingsprojecten op het gebied van cultuurparticipatie, cultuureducatie en/of erfgoed met landen binnen of buiten het Koninkrijk. Hij bestaat uit twee delen: Verkennen en Samenwerken

Eén van Suzanna's favoriete gehonoreerde aanvragen van het afgelopen moment? Het project van stichting Mind The Generations. "En ik ben niet eens een gamer! Maar dit vond ik gewoon heel cool." Het doel van het project is het gezamenlijk bouwen van nieuwe (digitale) fantasiewerelden - ‘Worldbuilding’ - geïnspireerd op onderzoek naar Afrofuturisme, Afrikaanse mythologie en werelderfgoed. 

Worldbuilding is een internationaal samenwerkingsproject met cultuureducatie en -participatie gericht op erfgoed en kunst. 14 jongeren uit 2 landen gaan onder begeleiding van 4 professionals samenwerken, doen een uitwisseling en werken aan een gezamenlijke expositie.

Voor dit artikel vroegen we aan subsidieadviseur Suzanna de Kruijf om tips voor een aanvraag binnen de regeling Internationale Samenwerking. Suzanna werkt inmiddels al 3 jaar binnen deze regeling en weet precies waar je extra aandacht kunt besteden bij je aanvraag.

Suzanna's 5 tips voor subsidieaanvragen rondom Internationale Samenwerking

Tip 1

Wees specifiek in je aanvraag! Binnen deze regeling is er veel mogelijk: je kunt aanvragen doen op het gebied van cultuurparticipatie, educatie en/of erfgoed en je staat vrij om zelf een samenwerkingspartner en land te kiezen. Let er daarbij dus wel op dat je duidelijk bent in hoe jouw project zich onderscheidt van andere projecten. Het Fonds kan geen activiteiten ondersteunen die al worden uitgevoerd. 

Tip 2

Zorg ervoor dat je een aanvraag indient voor een gelijkwaardige en wederkerige samenwerking. Naast dat de aanvraag van waarde is voor jou, dient het ook van voldoende waarde te zijn voor je samenwerkingspartner. Beide partijen hebben inhoudelijke inbreng waarbij het project ontstaat vanuit een gezamenlijke vraag of behoefte. Wederkerigheid houdt dus in dat je van elkaar leert en elkaars expertise benut.

Door de vele mogelijkheden zijn alle aanvragen binnen deze regeling uniek. Die diversiteit maakt mijn werk heel leuk!

Suzanna de Kruijf

Tip 3

Let op dat je begroting zo concreet en volledig mogelijk is. Zorg dat de posten op je begroting overeenkomen met de activiteiten in je projectplan. Zo mogen de materiële investeringen maximaal 10% (in het Caribisch deel van het Koninkrijk is dit 20%) en de post onvoorzien maximaal 7% van de totale lasten zijn.

Tip 4

Houd de richtlijnen van fair pay aan. Als Fonds vinden we het belangrijk dat werkenden in de culturele en creatieve sector eerlijk verdienen. Daarvoor is een cultuuromslag nodig in de sector, de politiek en bij de cultuurwerkers zelf. Meer informatie daarover vind je op Fair Practice Code.

Tip 5

Vraag hulp als je die nodig hebt! Bij het Fonds helpen we je graag met je aanvraag. Zo lezen we graag mee met je conceptplan en begroting of geven we advies over je eerste projectideeën. Onze contactgegevens vind je bij de regeling. Je kunt ons zowel mailen als bellen!

We raken elke dag weer geïnspireerd door de mooie ideeën en plannen van onze aanvragers. Hopelijk zien we jouw aanvraag ook tegemoet!

Meer informatie en contactgegevens vind je bij Internationale Samenwerking.

Suzanna de Kruijf
Suzanna de Kruijf Subsidieadviseur