nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Educatie

KunstPakt nodigt scholen uit voor Cultuureducatie met Kwaliteit

Door: Marjolijn Peeters / 28 maart 2023
Foto: Anne Rats van De Stokerij Schiedam
Foto: Anne Rats van De Stokerij Schiedam

Hoe kunnen we met en door kunst en cultuur het leven van Rotterdamse kinderen en jongeren verrijken? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst van KunstPakt in Theater Zuidplein op 23 maart 2023.  Onze subsidieadviseur Marjolijn Peeters bezocht de bijeenkomst en brengt verslag uit. 

Het Rotterdamse Zuidplein is een plek waar meerdere werelden elkaar ontmoeten. Ik stap het gelijknamige theater binnen en word van harte welkom geheten door de medewerkers van KCR. Deze organisatie voert KunstPakt uit: het Rotterdamse programma van Cultuureducatie met Kwaliteit. Het Fonds voor Cultuurparticipatie maakt dit programma mogelijk, in samenwerking met de Gemeente Rotterdam.

Milou Adjanga en Marijke van Velzen zijn onze hosts en nemen ons mee in de wondere wereld van cultuureducatie. In de foyer hoor ik culturele instellingen elkaar begroeten: 'Ga jij ook pitchen?' Zij zijn als eerst aan de beurt en vertellen over de pilots die zij met behulp van themabudgetten gaan uitvoeren. Taal, burgerschap en vakmanschap zijn de drie centrale thema's. Het doel is om in co-creatie met het onderwijs daadwerkelijk cultuureducatie met kwaliteit te realiseren. 

Helaas zijn er maar weinig scholen aanwezig vandaag, ondanks de warme uitnodiging van KCR. De aanwezige docenten worden in het bijzonder welkom geheten. Scholen kampen met zoveel maatschappelijke problematiek, zoals lerarentekorten en leerachterstanden, dat het in de praktijk ingewikkeld blijkt om de tijd en energie vrij te maken voor cultuureducatie. Culturele instellingen kunnen gelukkig een helpende hand bieden, inspiratie geven en dingen mogelijk maken.

KCR laat zich niet door deze uitdagingen weerhouden. Hun consulenten zijn verbonden aan de verschillende wijken van Rotterdam, gaan langs bij alle scholen om te horen wat de school nodig heeft en zetten zich in zodat alle leerlingen kunnen profiteren van de rijkdom van kunst en cultuur. Een voorbeeld van een project binnen het thema Burgerschap is Feest in de Wereldstraat, een voorstelling van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met het Wereldmuseum. Het orkest laat klassieke feestmuziek samensmelten met invloeden van de wereldculturen die Rotterdam rijk is; zo ontdekken leerlingen hoe hun Rotterdamse buren feestvieren.

Foto: Mahutin Awunou van Music Matters
Foto: Mahutin Awunou van Music Matters

Music Matters presenteert een mooi voorbeeld van een project binnen het thema Taal. Deze culturele instelling geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. Music Matters laat zien wat muziek voor hen kan betekenen en combineert dit met taalverrijking en geeft leerlingen de handvatten om zichzelf goed uit te drukken in spoken word, rap of songs.

De dag wordt hoopvol en feestelijk afgesloten met een presentatie, een walking dinner en verrassende podiumacts en de presentatie ‘Er zit meer in!’

Marjolijn Peeters
Marjolijn Peeters Subsidieadviseur