nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Interview Vrije tijd Beeldende kunst Letteren

It’s a mad manga world

17 oktober 2019
Ninjakees tekent een party time-pagina
Ninjakees tekent een party time-pagina

Met zijn eigen manga’s – comics in Japanse stijl – treedt hij de wereld tegemoet als Ninjakees. Want hij is gek op ninja’s. En Kees, dat klinkt zo lekker Nederlands. Op alles in zijn wereld laat hij zijn verbeelding los. Een beschilderd bureau, een manga-podcast, video’s, cosplay. Veel gaat in het Engels, waarmee hij zijn Nederlands doorspekt. Welkom in zijn wondere wereld.

‘Ik denk dat ik zo’n twintig uur per week aan mijn art besteed. Vooral aan het tekenen, maar als ik een video heb opgenomen voor mijn Youtube-kanaal kost het editen meer tijd. Ik werk graag in de avond – mijn vriendin werkt ook ’s avonds, dus dat komt mooi uit. Als ik weinig slaap stroomt m’n hoofd vol ideeën.

“Je moet niet te vaak tot acht uur ‘s ochtends doorgaan, want anderen willen ook weleens aandacht. Maar kunstenaar ben je 24/7. Dat balanceren vind ik lastig.”

Mijn vrienden inspireren me wel voor characters – niet dat ik ze letterlijk namaak, hoor. En soms hoor ik voorbijgangers iets zeggen, of komen er beelden in me op door een woord dat ik op tv hoor. Zoals laatst: onomatopee. Om het niet te vergeten schrijf ik het meteen op, daarvoor heb ik altijd wel iets bij me.

Ik tekende al van kleins af aan en was fan van Pokémon en Dragonball Z. Toen wist ik nog niet dat manga het origineel is, en dat dat later vertaald wordt naar anime. Wist je dat Alfred Jodocus Kwak ook anime is? Het verhaal is van Herman van Veen, maar de tekenfilmserie is in Japan getekend. One Piece en Dragonball zijn nog steeds mijn favorieten.

Omdat ik anime wilde maken, heb ik aan het grafisch lyceum in Rotterdam multimedia design en animatie gestudeerd. In mijn derde studiejaar ging ik drie maanden op stage naar Japan, om te zien hoe dat gaat. Maar ik kwam erachter dat je voor één seconde animatie soms een week bezig bent! Terwijl je manga zelf kan maken, of met een paar assistenten. Mij gaat het vooral om het maken van het verhaal.

Ik tekende inmiddels vooral manga. Dat is geen genre, het is een heel eigen medium, net als literatuur of andere kunstvormen. Daarbinnen heb je allerlei genres: vissen, 18+, koken, sport. Je kan er echt door geïnspireerd raken. Zo ben ik door een boks-manga gaan sporten, terwijl ik niets met boksen heb. Mijn favoriete stijl is ‘shonen’, met veel actie en vechten. De doelgroep is 12 tot 17 jaar, maar eigenlijk is het voor iedereen leuk. Ik teken heel expressief, daar is manga geschikt voor. Mijn character, Curly, heeft waarschijnlijk wel wat van mij, dat is onvermijdelijk, maar ik bén het niet. Zelf ben ik op mijn Youtube-kanaal wel heel enthousiast, of op parties, maar meestal ben ik meer op mezelf.

“Tekenen is een vorm van meditatie en een manier om mezelf uit te drukken. Ik kan al m’n verbeelding en emoties erin stoppen. Als ik een expressie teken voel ik die zelf ook.”

Momenteel ben ik op zoek naar werk. Niet per se als artist, want dan maak je wat anderen willen en gaat daar misschien al je creativiteit in zitten. Uiteindelijk zou ik het liefst kunnen leven van de combinatie van mijn eigen mangaserie aangevuld met inkomsten uit bijvoorbeeld Youtube- of Twitch-streams. Tenzij ik een publisher vind voor de manga. Ik zou alleen een publisher willen die bij me past, maar dat geldt andersom natuurlijk ook. En dan een editor voor feedback.

Feedback is belangrijk, ook van mensen die geen comics lezen. Ik vraag m’n ma weleens: wat gebeurt hier? Om te zien of het goed te begrijpen is. En ik hou contact met andere tekenaars. Bijvoorbeeld door naar conventions te gaan en te zien wat zij voor merchandise hebben of hoe zij ervan leven. Als ik een album heb om te verkopen wil ik er met een standje staan. Ik was laatst vrijwilliger, dan help je een paar uur en mag je de hele dag rondlopen. Ik ben mensen gaan interviewen en heb daar een video van gemaakt. Maar ja, het editen kost daarna zoveel tijd - die gebruik ik liever om te tekenen.’

Wil je verder rondkijken in de wereld van Ninjakees? www.ninjakees.comInstagram of Youtube

Estafette

Elke maand plaatsen we een nieuw portret van een amateur-cultuurmaker. Leuk stukje? Deel & inspireer! #cultuurmaaktiedereen

Dit jaar tot zover:
Kaoutar Azzahchi → Judith Razenberg → Dirk van der Starre → Luuk Schokker → Myrthe van Veen → Fien en Eef Arie Koelemij → Ninja Kees

Wie krijgt het ninja-, pardon, estafettestokje hierna in handen? Lees het volgende maand…

Volg alle verhalen op ons online magazine of via facebook