nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

1 november 2021

Johannes Vermeer Prijs 2021 uitgereikt aan beeldend kunstenaar Natasja Kensmil

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven overhandigt prijs aan Natasja Kensmil  - foto: Anne Reitsma
Demissionair minister Ingrid van Engelshoven overhandigt prijs aan Natasja Kensmil - foto: Anne Reitsma

In Het HEM, huis voor eigentijdse cultuur in Zaandam, reikte Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW, op 1 november de Johannes Vermeer Prijs 2021 uit aan Natasja Kensmil.

"Zij durft scherp en genuanceerd het hele verhaal te vertellen. Haar werk geeft diepgang en is van grote toegevoegde waarde aan onze schilderkunst, een zeer terechte winnaar van de Johannes Vermeer Prijs.”

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven, ministerie van OCW

In haar speech zei van Engelshoven: “Op de eerste dag dat musea weer open gingen heb ik in de Hermitage het Monument der Regentessen mogen zien. En wat ik zo bijzonder vind is de manier waarop Natasja Kensmil laat zien dat in de geschiedenis en schilderkunst bepaalde aspecten niet de aandacht hebben gekregen die nodig is".

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Het HEM werden video’s vertoond met werk van Natasja Kensmil, zong Lucretia Starke nummers van Henry Purcell en Giulio Caccini en sprak presentator Daphne Bunskoek met de minister en met juryvoorzitter Andrée van Es.

Unaniem koos de jury voor Natasja Kensmil als winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021.”

Juryrapport
Over haar zegt de jury: ‘schilder die een klassiek medium met grote kundigheid weet in te zetten, en die met haar schilderijen tegelijkertijd scherp aansluit op de huidige tijdsgeest. De jury onderstreept daarmee ook de belangrijke positie die de schilderkunst inneemt in de Nederlandse geschiedenis. Ook roemt de jury de uitzonderlijke manier waarop zij erfgoed becommentarieert en met de actualiteit verbindt.

Johannes Vermeer Prijs
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein.

Meer informatie, het volledige juryrapport en de speech van de minister vind je hier.

Uit de pers
‘Ik maak schilderijen omdat ik op een bepaalde manier kijk naar de wereld. Dat is denk ik wat kunst moet doen: iets net even anders zeggen of pressenteren’.
- NRC

De portretten die Kensmil op basis van post mortem-foto’s maakte zijn ministens zo ontroerend als de oude foto’s zelf, maar als schilderijen zijn ze bovendien razend interessant.
- De Groene Amsterdammer

Kensmil leent lustig uit het visuele verleden, om de associaties op te roepen en de kennis die we allen ins ons besloten hebben liggen aan te roeren. Kensmil beroept zich op dit cultureel archief en schijnt licht op zwarte bladzijden.
- Metropolis M

 

 

Nancy Scheeve
Nancy Scheeve Communicatieadviseur