Dit is een ingewikkelde en onzekere periode voor ons allemaal. We zien gelukkig veel saamhorigheid in de wereld en de creativiteit en innovatie in de culturele sector maken ons trots: jullie bewijzen de kracht van cultuur.
Ook wij volgen alle actuele maatregelen en richtlijnen van het RIVM, GGD en het kabinet. We zien in dat de maatregelen rondom evenmenten, bijeenkomsten, bezoek aan theaters, musea etc. veel effect hebben op onze aanvragers.We hebben in overleg met het ministerie en de gezamenlijke Rijksfondsen afgesproken coulant om te gaan met de effecten van deze situatie.
Hebben de overheidsmaatregelen effect op jouw project? Bekijk de FAQs verderop in dit bericht. Heb je daarna nog vragen? Neem contact op met het Fonds.
De coronamaatregelen houden langer aan dan we allemaal gehoopt hadden. Daarom kijken we vanaf 3 november wel meer vanuit de huidige situatie naar nieuwe aanvragen. Dat betekent dus dat we wel verwachten dat je de huidige maatregelen meeneemt in je plannen en ook nadenkt over alternatieve scenario's.
Wij doen er alles aan om jullie helderheid te bieden in deze lastige tijden en oplossingen te bedenken voor moeilijkheden in de toekomst. Aarzel daarom niet om met vragen contact op te nemen met jouw programma-adviseur. Je vindt de adviseur bij jouw subsidieregeling en hun (thuiswerk) contactgegevens in het overzicht van onze medewerkers.
Pas goed op jezelf, blijf zoveel mogelijk binnen en we houden jullie op de hoogte.
Update
Vrijdag 20 maart is er een nieuwsbrief van het ministerie uitgegaan met daarin een aantal specifieke coulancemaatregelen die het ministerie samen met de 6 Rijkscultuurfondsen neemt voor de cultuursector.
Wat is de 'vertaling' hiervan bij het Fonds voor Cultuurparticipatie?
De genoemde coulante omgang bij projectsubsidies geldt bij het Fonds voor alle type aanvragers en sluit aan bij de hierboven genoemde invulling van coulance. De overige genoemde maatregelen (buiten die specifiek voor de Basisinfrastructuur), gelden alleen voor aanvragers van meerjarige subsdies die binnen de regeling Talent & Festivals (TOF) vallen. Alle betrokkenen zijn hierover direct gecontacteerd.
FAQ - Vragen rond situatie Coronavirus
ALGEMEEN
Wij moeten als Fonds altijd op de hoogte gebracht worden van wijzigingen. Dus neem dan contact op met een programma-adviseur van de regeling. Je vindt de adviseur bij jouw subsidieregeling en hun (thuiswerk) contactgegevens in het overzicht van onze medewerkers.
Maak je geen zorgen als je project niet doorgaat door het coronavirus of verplaatst moet worden. We gaan coulant om met gehonoreerde en lopende aanvragen.
NIEUWE AANVRAGEN
Jazeker. We hopen dat jullie gewoon aanvragen blijven doen. Ook in deze vreemde tijden. Hierbij geldt dan natuurlijk ook dat wij ons flexibel opstellen en snappen dat sommige plannen moeten wijzigen door veranderingen in de maatregelen. Vanaf 3 november verwachten we wel dat aanvragers rekening houden met de huidige situatie en dus in hun projectplan reflecteren op de toepassing van de coronarichtlijnen en bijvoorbeeld ook alternatieve scenario’s beschrijven bij veranderende maatregelen.
GEHONOREERDE AANVRAGEN
Wij kunnen ons voorstellen dat je als gevolg van de maatregelen rondom coronavirus niet kunt voldoen aan de prestatie-eisen van je aanvraag. Dit heeft geen consequenties voor de hoogte van je subsidie. Deze wordt namelijk niet teruggevorderd als de prestatie-eisen niet worden gehaald als gevolg van maatregelen rond coronavirus. Neem wel direct contact op met je adviseur. Wij moeten wijzigingen namelijk wel registreren. En dan kunnen we samen kijken naar een passende oplossing (uitstel verlenen, aangepast programma, etc.)
Ja dat mag. In samenspraak met je adviseur kunnen we kijken wat een redelijke termijn is om uit te stellen.
Ja, dat is mogelijk. Geld dat dit jaar is toegekend, mag je voor activiteiten die doorschuiven naar 2021 inzetten. Ook hier geldt: Informeer je programma-adviseur. We moeten de wijziging in ons systeem vastleggen en een gewijzigd besluit toesturen.
We vragen je niet om subsidie terug te betalen. We vragen je wel om alle gemaakte kosten en effecten inzichtelijk te maken bij de eindafrekening.
Aangezien je gemaakte kosten niet terug hoeft te betalen, zolang deze in de oorspronkelijke begroting waren opgenomen en je deze bij de eindafrekening inzichtelijk kan maken, gaan we ervan uit dat alle partijen die op de begroting staan gewoon betaald worden. Ook als hun bijdrage uiteindelijk niet (uitgesteld of aangepast) geleverd kon worden.
Neem daarover dan contact op met je adviseur. We kunnen dan samen kijken naar de mogelijkheden.
LOPENDE AANVRAGEN
Laat het ons altijd weten. Geef de nieuwe datum/data door. Wij zorgen dat deze informatie in ons systeem aan je aanvraag wordt gekoppeld. Als je project gehonoreerd wordt, zorgen wij dat dit ook in de beschikking wordt overgenomen.
Ja. Ook wij gebruiken in deze tijden digitale vergadermogelijkheden en deze gaan gewoon door.
Nee, op dit moment nog niet. Mocht dit onverhoopt wel gebeuren, dan laten we dit de desbetreffende aanvragers weten.
Ondertussen zijn er ook diverse landelijke initiatieven gestart zoals
- een meldpunt voor zzp'ers in de cultuursector,
- een enquete vanuit het netwerk amateurkunst over de effecten van het coronavirus op de sector
- op de site van Kunsten'92 vind je veel laatste nieuws over initiatieven en publicaties
- op de site van cultuurconnectie taskforce coronacrisis vind je de laatste informatie terug acties vanuit cultuursector
- en hou vooral ook de officiele site van de overheid in de gaten waar ze al het nieuws sectorspecifiek bijhouden