4 november 2019

Age Friendly Cultural Haarlem wint prijs

Gemeente Haarlem neemt BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2019 van 20.000 euro in ontvangst
Gemeente Haarlem neemt BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2019 van 20.000 euro in ontvangst

Vandaag is de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2019 uitgereikt aan Haarlem. Deze gemeente heeft zich, samen met Hart centrum voor cultuureducatie en –participatie en vele partners, het beste als Age Friendly Cultural City ontwikkeld. De prijs is onderdeel van het programma Age Friendly Cultural Cities. 

"Inzetten op artistieke kwaliteit loont. De prijs geeft een zwiep aan vele initiatieven zodat steeds meer mensen, jong en oud, hun eigen goud (her)ontdekken", aldus Anna Lamberts, Beleidsmedewerker Cultuur gemeente Haarlem.

Met het programma Age Friendly Cultural Cities moedigt het Fonds gemeenten aan om het kunst- en cultuuraanbod van, voor en door ouderen te verruimen en verduurzamen. Het BNG Cultuurfonds hecht hier, net als het Fonds, ook belang aan. Met name aan de samenwerking tussen de verschillende domeinen. Ze besloot daarom de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs, ter waarde van 20.000 euro, in het leven te roepen.

Verduurzaming
De gemeente ontvangt een bedrag van 20.000 euro van het BNG Cultuurfonds om te besteden aan de bevordering en verduurzaming van ouderenprojecten. Binnen de gemeente Haarlem is het thema opgenomen in de Cultuurnota 2021 en is er een combinatiefunctionaris aagesteld voor de continuering ervan. Een sterke basis waarop initiatieven in Age Friendly Haarlem zich verder kunnen ontplooien. 

Het aantal Age Friendly Cultural Cities staat nu na drie edities op 24, verspreid over het hele land. Het Fonds ziet dat cultuur, zorg en welzijn elkaar weten te vinden en zich gezamenlijk hard maken voor cultuurparticipatie van én met ouderen. Eerdere winnaars van de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs zijn: Amsterdam (2016) en Emmen (2018). In 2020 strijden Roermond, Dronten, Lelystad, Houten, Oldenzaal, Arnhem en Edam-Volendam om de titel.

Uit het juryrapport:
In de Gemeente Haarlem heeft men onder de paraplu Haarlems Goud veel culturele initiatieven verzameld. De jury roemt de kwaliteit van het aanbod dat is ontwikkeld en dat vele ouderen weet te mobiliseren. Kunst is doorgedrongen in de zorgsector. Ook weet Haarlems Goud de grote kunstinstellingen in de stad te prikkelen om zich bij het thema aan te sluiten.

De jury bestond uit de volgende personen:

  • Hedy d’Ancona (voorzitter, voormalig minister WVC, ambassadeur Lang Leve Kunst)
  • Wim Hillenaar (bestuurslid BNG Cultuurfonds, burgemeester Cuijk)
  • Annerieke Vonk: directeur Stichting Vier het Leven
  • Neske Beks: filmmaker, schrijver
  • Frans Meerhoff: oud-beleidsadviseur Gemeente Emmen
Fonds voor Cultuurparticipatie
Fonds voor Cultuurparticipatie