nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Participatie

Internationale samenwerking 2019-2021

Voor verkenning of uitvoer van een internationale samenwerking en uitwisseling

Deze regeling is gesloten op 31 mei 2021. Er kunnen dus geen aanvragen meer worden ingediend.  Vanaf 14 februari 2022 opent de nieuwe regeling Internationale Samenwerking en kan je weer aanvragen.

--

Vanwege de aanhoudende effecten van het coronavirus vonden we het als Fonds niet verantwoord om internationale reizen via deze regeling onaangepast te blijven steunen. Daarom voerden we per 4 september 2020 een aantal wijzigingen door: 

 • Alleen aanvragen voor reizen naar groene of gele gebieden (op moment van aanvraag), worden behandeld
 • We stimuleren aanvragers om manieren te onderzoeken van internationale samenwerking, zonder fysiek reizen of contact
 • Subsidie mag ingezet worden voor uren voor bijvoorbeeld deskresearch, online meetings, en ontwikkel- en uitvoerkosten van niet-fysieke presentaties zoals, video, online workshops, podcasts etc.
 • Aanvragers omschrijven in aanvraag hoe ze omgaan met protocollen/RIVM-richtlijnen etc.
 • Aanvragers reflecteren in aanvraag op haalbaarheid van het project bij wijziging van de maatregelen. Er worden meerdere scenario’s beschreven voor wanneer het originele plan niet door kan gaan. (van lichte wijzigingen tot strenge maatregelen zoals een lockdown)

Heb je vragen over deze wijzigingen of jouw projectidee in deze tijd? We denken natuurlijk graag met je mee. Neem dus contact met ons op via internationaal@cultuurparticipatie.nl voor al je vragen, of een belafspraak.

Wil jij samenwerken met een internationale partner, op het gebied van cultuurparticipatie en/of cultuureducatie? Of wil je onderzoeken wat daar de mogelijkheden voor zijn? Met deze subsidie kan je kennis uitwisselen, internationaal samenwerken aan kunst en cultuur, en je netwerk verbreden.

Bekijk hieronder het animatiefilmpje dat we hebben laten maken over de regeling:

Internationale samenwerking heeft twee aanvraagmogelijkheden:

 • Ontwikkelsubsidie voor een verkenning. Ben je nog op zoek naar geschikte partners? Verken dan ter plaatse de mogelijkheden. Daarna breng je verslag uit, zodat anderen er ook van profiteren. Deze verkenning mag ook digitaal gebeuren.
 • Samenwerksubsidie voor een internationaal samenwerkingsproject. Partner gevonden, of al bekend? Met deze projectsubsidie kan je aan de slag. Na afloop rapporteer je over de samenwerking. Zo leren anderen van jouw ervaring.

Wie kan aanvragen?

Je kan aanvragen als Nederlandse culturele instelling, of als zelfstandig professional in cultuureducatie of -participatie met minimaal 5 jaar relevante ervaring.

 

Waar kijkt het Fonds naar?

Om de waarde van de projecten hier in Nederland zo groot mogelijk te maken, vragen we je de opbrengst van de verkenning of de samenwerking na afloop te delen met relevante partijen. De subsidieregeling staat open voor projecten op het gebied van zowel cultuureducatie als cultuurparticipatie. Een educatieproject voer je altijd samen met leerlingen uit, een participatieproject altijd met cultuurmakers (mensen die in hun vrije tijd cultuur beoefenen).

 

Praktische voorwaarden

 • Je project start niet eerder dan 13 weken, maar ook niet later dan 6 maanden na het indienen van je aanvraag.
 • Je project duurt maximaal 2 jaar.
 • Bij een ontwikkelsubsidie mag het aangevraagde bedrag 100% van de totale kosten bedragen. Je hoeft hier dus geen eigen geld in te leggen.
 • Bij een samenwerksubsidie mag het aangevraagde bedrag maximaal 50% van de totale projectkosten dekken.
 • De post onvoorzien op de begroting mag niet meer dan 7% van de totale kosten zijn.
 • Je mag maximaal 10% van de subsidie inzetten voor materiële investeringen.

 

Extra opties voor Erfgoed

Bezig met een internationaal project op het gebied van Erfgoed?

Bekijk de mogelijkheden
Heb je nog vragen?

Je kunt contact opnemen met één van de medewerkers van deze regeling.

030 233 60 30
internationaal@cultuurparticipatie.nl

Stappen

1. Bekijk de verschillende subsidiemogelijkheden die het Fonds momenteel heeft.

Alle regelingen die momenteel open staan voor aanvragen vind je bij ‘Subsidie aanvragen’. Kom je er niet uit, of ben je nog in de oriënterende fase? Vul dan onze Subsidiewijzer in.

Website en juridische regeling
Deze pagina’s geven een goed beeld van onze regelingen. Snap je iets niet, heb je ergens een vraag over? Bel ons dan! We helpen je graag verder. Het helpt ons wel als je de website al bekeken hebt en weet bij welke regeling je misschien wil aanvragen.

We proberen je op de website zo compleet mogelijk te informeren. Maar let op: deze informatie is een samenvatting van de volledige subsidieregeling, zoals hij ook in de Staatscourant is verschenen. Dit is een juridisch document, en minder makkelijk leesbaar. Hierin staat precies beschreven waaraan je subsidie-aanvraag moet voldoen. Je vindt de subsidieregeling altijd aan de rechterkant op de subsidiepagina in het lijstje met de documenten.

 

Naar overzicht subsidies
2. Documenten bekijken

We plaatsen altijd een voorbeeld van het aanvraagformulier op onze website, net als een modelbegroting. Deze vind je ook bij het lijstje documenten op elke regelingpagina. Het is verstandig ze goed te bekijken, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden en welke informatie we graag van je ontvangen.

3. Maak op tijd een account aan

Subsidieaanvragen doe je via ons digitale aanvraagsysteem ‘Mijn Fonds’. Om in te loggen en aan te vragen heb je een account nodig. Hou er rekening mee dat het maximaal drie werkdagen kost voordat je account actief is. Het is dus handig om dit al te doen, voordat je echt je aanvraag gaat indienen.

Maak hier een account aan.
4. Log in en vraag aan

Je hebt rondgekeken naar de mogelijkheden, een keuze voor een bepaalde regeling gemaakt en gelezen wat de voorwaarden en criteria zijn. Tijd dus om een aanvraag te doen. Dit doe je in een aantal stappen:

 • Log in bij ‘Mijn Fonds’ met de account die je aangemaakt hebt.
 • Klik op de knop ‘Nieuwe aanvraag’.
 • Selecteer of je als organisatie, of als persoon aanvraagt en kies de juiste regeling uit het drop downmenu. Je komt nu in het aanvraagformulier.
 • Als je alles hebt ingevuld en alle bestanden hebt toegevoegd, dien je het formulier digitaal in.
 • Wij proberen je aanvraag zo snel mogelijk te behandelen. Je ontvangt binnen 13 weken van ons bericht.
Naar 'Mijn Fonds'
Advies nodig?
Advies nodig?

Wil je iemand spreken? Bijvoorbeeld over welke subsidieregeling er voor jouw project is? Onze adviseurs helpen je graag!

030 233 60 30
info@cultuurparticipatie.nl