LET OP!
Op 19 januari 2021 om 13.00 uur zijn spoor 2 en 3 gesloten. Aanvragen die binnenkomen na die tijd worden niet meer in behandeling genomen. De komende drie tot vier/vijf maanden zijn wij en de commissies druk bezig om alle aanvragen (respectievelijk 133 en 49) te beoordelen.
Wij ontvangen ook veel aanvragen voor Spoor 1. Je kunt nu nog een aanvraag indienen voor Spoor 1, maar houd er rekening mee dat er mogelijk onvoldoende budget is om deze aanvraag deze ronde nog te honoreren in Spoor 1. We verwachten dat we met de al binnengekomen aanvragen mogelijk het budgetplafond voor dit spoor voor deze ronde al snel gaan bereiken. Dit weten we pas zeker wanneer we deze hebben beoordeeld.
Om snel duidelijkheid te kunnen geven over het bereiken van het subsidieplafond van Spoor 1 en het behandelen van alle aanvragen in spoor 2 en 3 richten we ons op dit moment op het beoordelen van de binnengekomen aanvragen. Dit betekent dat we tijdelijk niet meer in gesprek over projectplannen of aanvraagmogelijkheden gaan. Praktische vragen over het indienen van een aanvraag in AIMS kun je natuurlijk nog wel stellen. Hiervoor kun je contact opnemen met ons secretariaat via 030-2336030 of info@cultuurparticipatie.nl
In 2022 is er een nieuwe aanvraagronde voor alle sporen. Hou onze website en nieuwsbrieven in de gaten voor meer informatie hierover.
Ben je actief in het culturele en/of sociale domein en werk je eraan om cultuurdeelname zo toegankelijk mogelijk te maken voor bepaalde doelgroepen? Dan is de regeling Samen cultuurmaken wellicht wat voor je.
Deze subsidieregeling is, net als haar voorloper de aanloopregeling Samen cultuurmaken verbreden (die loopt tot september 2020), bedoeld om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, drempels weg te nemen. Het is een stimuleringsregeling die nieuwe initiatieven wil mogelijk maken en bestaande activiteiten helpen zich te verdiepen, verbreden en/of professionaliseren.
Een belangrijk middel om het doel te bereiken is het aanjagen van nauwere samenwerking en ontmoeting tussen makers, initiatiefnemers en/of deelnemers uit de culturele sector en het sociaal domein. Bijvoorbeeld de zorg- en welzijnsector. En op deze manier de unieke kracht van kunst en cultuur beschikbaar te stellen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals eenzaamheid.
De regeling is onderdeel van het Programma Cultuurparticipatie '21-'24. Dat bestaat uit drie onderdelen die nauw met elkaar zijn verweven: deze subsidieregeling om initiatieven te ondersteunen, kennisdeling om deze duurzaam te kunnen maken en het zichtbaar maken van cultuur waarbij cultuurmakers en hun beleving centraal staan. Naast het Fonds zijn het ministerie van OCW en LKCA partner in het programma.
Wie kan aanvragen?
Je kunt bij deze regeling aanvragen als culturele instelling, instelling uit het sociaal domein, zelfstandig cultureelprofessional of zelfstandig professional uit het sociale domein. Belangrijk is dat je aantoonbaar samenwerkt met een partij uit het andere domein en deze kennis van samenwerking, maar vooral ook inzichten over hoe je drempels weg kunt nemen, deelt zodat anderen hier van kunnen leren.
Samenwerkingspartners kunnen ook zelforganisaties zonder rechtspersoonlijkheid uit het culturele of sociale domein of onderwijsinstellingen zijn. Zij kunnen echter niet de aanvrager zijn.
! Hulp of inspiratie nodig bij je aanvraag? Je kunt gebruik maken van de kennisdossiers van het LKCA, of je laten inspireren door de voorbeelden.
! Kijk ook naar de tips voor het schrijven van een projectplan en veelgestelde vragen en geleerde lessen uit de aanloopregeling. Je vindt deze bij de documenten rechts op deze pagina. Hier vind je ook diverse voorbeeldformulieren.
Waar let het Fonds op?
Je kunt een aanvraag indienen voor vernieuwende activiteiten met een artistiek inhoudelijke invulling, vanuit een samenwerking tussen het cultureel en het sociaal domein.
Wat bedoelen we hiermee?
Vernieuwend is een breed begrip. Het betekent niet dat het 'experimenteel' of nog nooit gedaan moet zijn (mag wel natuurlijk). Iets kan bijvoorbeeld nieuw zijn voor de doelgroep waarmee je wilt gaan werken, of net een andere aanpak kennen dan normaal (denk bijvoorbeeld aan het inzetten van theater voor het beter leren omgaan met een psychische aandoening). Belangrijk is dat het niet bedoeld is voor activiteiten die je altijd al zo doet.
Daarmee willen we zeggen dat de kunstbeleving wel uitgangspunt is (denk aan een dansproject voor mensen met en zonder een fysieke beperking, de dansproductie staat centraal, niet de beperkingen).
Zeer breed; van zorg tot welzijn, voor alle doelgroepen van jong tot oud. We willen er zijn voor iedereen die bewust of onbewust een drempel tot cultuurdeelname kan ervaren. Of dit nu is omdat je de financiele middelen niet hebt, je niet herkent in het aanbod, niet bekend bent met het aanbod of je er (om welke reden dan ook) geen toegang tot hebt.
Waarvoor kun je aanvragen? Verken de drie sporen
Binnen de meerjarenregeling zijn er drie verschillende sporen waarvoor je kunt aanvragen. Bekijk onderstaand schema of je activiteiten binnen de regeling passen en zo ja, binnen welk spoor. Want je moet vooraf kiezen (en dus weten) binnen welk spoor je activiteiten passen.
Try out
Spoor 1Ontwikkeltrajecten
Spoor 2Meerjarentraject
Spoor 3Talkshow Cultuur voor iedereen
Op zaterdag 13 juni lanceerde minister Ingrid van Engelshoven het programma Cultuurparticipatie tijdens de online talkshow ‘Cultuur voor iedereen’ bij studio KUUB in Artiance te Alkmaar. Met dit programma wil het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), LKCA en het Fonds voor Cultuurparticipatie drempels wegnemen en zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt om deel te nemen aan cultuur.
Kijk hier de talkshow terug