info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

De publieke betekenis van de Maastrichtse maquette 1748

Stichting Cultuur Aan Zet Maastricht zet zich in voor onderzoek en presentatie van het Maastrichtse en Euregionale erfgoed. In het project De publieke betekenis van de Maastrichtse maquette 1748 werkt de stichting samen met de Gemeente Maastricht, Tijdlab, Dutch Rose Media en Centre Céramique. Het betreft een vervolg op een lopend citizen science-project.

Het project heeft tot doel de detailgegevens van de stad en haar geschiedenis in kaart te brengen aan de hand van een maquette uit 1748. De oorspronkelijke maquette bevindt zich in Musée des Beaux Arts in Lille, een 3d-scan ervan is geschonken aan Maastricht. Het samenwerkingsverband wil het verzamelen van informatie door de diverse erfgoedvrijwilligersorganisaties en inwoners een stap verder brengen, bijvoorbeeld door ook persoonlijke verhalen over Maastricht te delen.

Bovendien is de maquette een instrument om de verschillende erfgoedvrijwilligersorganisaties in de stad nader tot elkaar te brengen. Via het online platform en op fysieke thema-avonden stimuleert de stichting dialoog en kennisuitwisseling. Het streven is dat de betrokken erfgoedvrijwilligersorganisaties in de toekomst zelf verder aan de slag gaan met het erfgoed.