De Vrije Vloer

De komende twee jaar wil Theater Oostblok haar Theaterhuis laten uitgroeien tot een volwaardig Meemaakpodium, waarin mensen en initiatieven zich eigenaar gaan voelen van het huis, gebouw, de organisatie en de programma’s. Dit podium moet continue verbinding maken met de wereld om haar heen. Een dynamische publieke ruimte geïnspireerd op de gedachte van een plein.

Elk jaar krijgen drie biculturele makers en een artist-in-resident ruimte om een werkproces op te zetten dat uitmondt in een publiekspresentatie. Bij dit festival zullen er discussies en lezingen georganiseerd worden met deelnemers, publiek, makers en denkers. De werkprocessen van de makers bestaan uit lab experimenten waarin bewoners en tijdelijke gasten participeren en interacteren met elkaar, spreek- en schrijfsessies en open danssessies. De makers bevorderen dialoog, creëren en werken vanuit gelijkwaardigheid. Bij de Residentie wordt de gastkunstenaar gevraagd bewoners en geïnteresseerden actief bij het proces te betrekken.

Theater Oostblok heeft als belangrijkste doel te komen tot een cultuuromslag van topdown en hiërarchisch programmeren naar een open en democratische wijze van produceren, zodat deelnemers en bezoekers zich eigenaar voelen van het theater.