info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Training interactieve vaardigheden Domkerkgidsen

De Stichting Vrienden van de Domkerk ondersteunt jaarlijks de dagelijkse openstelling van de Domkerk en maakt bijzondere investeringen in de Open Dom mogelijk. Daarnaast speelt deze Stichting een rol bij de werving van fondsen voor onderhoud en restauraties van de Domkerk.

Door een op maat gemaakte opleiding wil men de interactieve vaardigheden van de rondleidersgroep van de Open Dom vergroten, met als doel het verbeteren van de beleving van de bezoekers van de Utrechtse Domkerk. Aanvrager geeft aan dat de meeste rondleiders door hun opleiding en belangstelling sterk op kennis zijn gericht, terwijl de huidige bezoekers - zeker de jongere - om een veel mensgerichtere benadering vragen.

Voor de vrijwilligers is een cursus 'op maat' ontwikkeld waarin wordt stilgestaan bij de manier waarin de erfgoedvrijwilligers leren en hoe je deze kennis kunt toepassen bij een rondleiding. Een ander onderdeel van de cursus vormt de visible thinking training waarin met in kleine groepjes oefent met op dialoog gebaseerde rondleidingen. Het traject wordt afgesloten met een nazorgtraject waarin men in kleine groepjes opgedane ervaringen uitwisselt en evt. belemmeringen kan overwinnen.