info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

HIIIPOWER

Hiiipower is een samenwerkingsproject tussen stichting Het Zuidelijk Toneel (HZT) uit Tilburg, de opleiding Artiest muzikant: richting hiphop van De Herman Brood Academie (HBA) uit Utrecht en festival WOO HAH!. Het theatergezelschap, de mbo-muziekopleiding en het hiphopfestival dat jaarlijks in de regio Tilburg neerstrijkt, willen via het nieuwe talentontwikkelingstraject Hiiipower talenten helpen op hun hun route richting het kunstvakonderwijs en/of een zelfstandige beroepspraktijk. De beoogde groep deelnemers aan Hiiipower betreft talentvolle muzikanten en performers in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. Het merendeel van de deelnemers heeft geen opleiding en is (nog) geen kunstvakstudent. Bij de selectie van deelnemers is naast talent, vooral ambitie en enthousiasme van belang.

Specifiek gaat het om talenten die zich niet via een vaste route ontwikkelen en vaak nog niet weten wat hun favoriete discipline is of waar hun sterkte ligt. De initiatiefnemers erkennen dat culturele instellingen en kunstvakopleidingen (nog) niet toegerust zijn om talenten de mogelijkheid te bieden een hybride praktijk op te bouwen binnen verschillende kunstdisciplines. Gezamenlijk geven de drie partners daarom middels Hiiipower vorm aan een programma dat erop gericht is om binnen een informeel traject ontwikkelmogelijkheden te bieden aan hybride multidisciplinaire artiesten in spe. Daarbij wordt er specifiek aandacht gegeven aan (v)mbo-talenten, aangezien het aantal studenten dat een mbo-opleiding tot artiest wil volgen toeneemt terwijl het aanbod (op verzoek van de overheid) moet afnemen vanwege het gegeven dat afgestudeerden te weinig perspectief hebben op de arbeidsmarkt. Een traject buiten het curriculum van een opleiding biedt toch mogelijkheden voor deze doelgroep om hun multidisciplinaire talenten verder te ontwikkelen.

Binnen het thema ‘Helden’ start in het voorjaar van 2021 een groep van tenminste 16 talenten aan het twaalf maanden durende talentontwikkelingstraject Hiiipower episode #1. In 2022 volgt episode #2 met een nieuwe groep talenten. In totaal kunnen 32 talenten deelnemen aan de eerste twee edities van Hiiipower. De drie partners hebben het voornemen om langdurige te gaan samenwerken en meerdere ‘episodes’ te organiseren.