Gouden C

Elk jaar reiken we de Gouden C uit aan een project dat je ‘mee moet maken’. Vijf door ons ondersteunde projecten zetten we in de schijnwerpers. Dit jaar reiken we de prijs voor de negende keer uit en heeft als thema ‘inclusie’. De winnaar wordt bepaald door een combinatie van publieksstemmen en jury.

De juryleden Gouden C 2019 zijn:

  • Isis Geurts, artistiek leidster, Stichting Dans +
  • Mo Hersi, Matchmaker Cultuur Almere, Podiumkunstenaar
  • Anouk van Geffen, zakelijk leider KRACHTVOER Theater, Neuzen de pilot: winnaar Gouden C 2018

Naast de jury kon het publiek ook stemmen, dit kon tot en met 31 mei. Dee winnaar wordt tijdens een live talkshow met presentatrice Lucille Werner op zaterdagavond 13 juni bekend gemaakt. De talkshow zal te volgen zijn via onze social media kanalen. Meer informatie volgt.

De vijf genomineerde projecten
COHOST - Cornerstone, Van der Hoeven Kliniek & Stut Theater

Project COHOST is een unieke samenwerking tussen COrnerstone Theater Company uit Los Angeles, de Utrechtse Van der HOeven Kliniek en het Utrechtse STut Theater. Drie uiteenlopende groepen spelers zijn hierin verenigd in hun zoektocht naar antwoorden rondom hun identiteit. Op het toneel laten zij hun stem horen en groeien zij door applaus en trots.


"We zijn ontzettend blij met de nominatie omdat het een waardering is voor het keiharde werken van de meer dan 50 spelers en makers van COHOST. Het onderstreept voor ons het belang van het bij elkaar brengen van ongehoorde groepen uit de samenleving in het theater.

De Niemanders - Wout Kemkens en Rocco Ostermann

Songschrijvers Rocco Ostermann en Wout Kemkens speurden gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Het inclusieve project de Niemanders heeft geleid tot een muzikale samenwerking tussen mensen ‘binnen’ en ‘buiten’ de muren, en een uniek album dat verhaalt over de bajesbewoners en hun levens.


Rocco Ostermann: "we spraken veel over beide werelden en ieders rol in deze. Ons doel was een album te maken dat verhaalt over de bajesbewoners en hun levens. We beseffen dat deze wereld in al haar facetten onmogelijk te vatten is op één plaat, maar met de openheid en de heart and soul van alle betrokkenen zijn we een heel eind gekomen.”

Wout Kemkens: "de nominatie voor de Gouden C is een mooie erkenning voor het harde werk dat wij, de mede-muzikanten én de gedetineerden de afgelopen maanden in dit project hebben gestopt".

Re-fill your cup with authenticity - Sharina Gumbs

De unieke combinatie van kunst en mindfulness leert zorgprofessionals vanuit thema's als attachment en loslaten omgaan met stress-situaties in zowel de werk als privésfeer. Door jezelf te kennen reflecteer je meer op je eigen handelen. Dit heeft een positieve invloed op het omgaan met stress en op de communicatie met anderen.


Initiatiefneemster Sharina Gumbs: wij zijn heel blij met de nominatie. We leven in een wereld dat veelal wordt gedomineerd door 'de ratio', het denken. Met ons project willen we bereiken dat mensen meer gaan leven vanuit het hart en hun 'authentieke zijn' zodat er meer onderlinge connecties ontstaan.

Titanic - Jongerentheater KRANG

Met de ontwikkeling van een hedendaagse voorstelling zet Jongerentheater KRANG jongeren in hun kracht. De verantwoordelijkheid die jongeren krijgen in het maakproces en de intensieve samenwerking biedt hen een gevoel van empowerment en veiligheid.


Zakelijk en productieleider Martine Temmink: wij zijn vereerd dat wij zijn genomineerd voor de Gouden C. Voor ons is deze werkwijze zo vanzelfsprekend. Wij hopen met onze projecten anderen te inspireren om juist naar kwaliteit en mogelijkheden te kijken in plaats van naar labels en beperkingen.

Aap Noot Scratch - Stichting Touwmuseum de Baanschuur

Aap Noot Scratch combineert erfgoededucatie met hedendaagse mediakunst. Met dit lesprogramma leren zij kinderen programmeren binnen het thema “100 jaar geleden”. Zo maken leerlingen kennis met verleden en heden en bereiden zij zich voor op de toekomst.


Saskia Wulterkens, Cultuurcoach Oudewater: wat onwijs leuk dat we genomineerd zijn. Ik ben super trots dat we scholen en erfgoed organisaties aan elkaar hebben weten te koppelen met ons project. Erfgoed aanbieden door middel van mediakunst maakt het voor kinderen extra leerzaam, doordat het zo leuk is en helemaal in hun beleefwereld past. Ze leren niet alleen over de geschiedenis van hun woonplaats, maar onbewust krijgen ze ook nog eens een groot deel van de 21e -eeuwse vaardigheden mee.

Simone van Groenestijn (CYM Crea Computer): " De nominatie voor de Gouden C onderstreept nog eens extra dat álle kinderen de kans moeten krijgen om op school te leren programmeren! Creatieve computervaardigheden zijn van groot belang om mee te kunnen doen in onze samenleving. De huidige tijd maakt dat nog eens extra duidelijk..."

Alle winnaars van de Gouden C

We reiken deze prijs al sinds 2012 uit. Benieuwd wie de acht voorgaande winnaars waren?

Winnaars Gouden C 2012-2018

Voor de Gouden C komen alle in het jaar ervoor door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist, van vijf projecten, is samengesteld door medewerkers van het Fonds.

Een deskundige, onafhankelijke jury kiest uit deze projecten de winnaar. Ze beoordeelt de projecten op innovatie, impact en inspiratie. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van € 1000,-.