nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

Het Fonds

Ontmoet onze medewerker Sammie Pierik

Door: Sammie Pierik / 14 december 2020

Medewerkers van het Fonds zijn afkomstig uit alle delen van het land. In het voorjaar maakte programma-adviseur Sammie Pierik voor het eerst de treinrit vanuit het Zuiden naar Utrecht. Kennismaken met collega’s deed ze onder het genot van zelf meegenomen échte Limburgse vlaai.

'Een Limburger in hart en nieren ben ik denk ik niet. Maar in het Zuiden voel ik me zeker erg thuis. Ik ben opgegroeid in het smalste stukje van Nederland en maak deel uit van een grote familie; een warm Limburgs nest. Tijdens weekenden wandelen we veel en vakanties brengen we zowel dicht bij huis als in andere werelddelen door. Daarbij geniet ik telkens weer van het buitenleven en natuurschoon. Als ik niet bezig ben rust en ruimte op te zoeken, vind je mij in de keuken. Koken is mijn passie, hierin kan ik echt mijn creatieve ei kwijt. Good food, en mijn dierbaren een heerlijke maaltijd voorschotelen, doet me goed.

Als zesjarig meisje zette ik de eerste pasjes aan de barre. De liefde voor dans was geboren. De jaren erna probeerde ik verschillende stijlen uit: klassiek ballet, jazz-dance, moderne dans, streetdance. Klassiek ballet ligt me het nauwst aan het hart. Nu is het vooral de woonkamer waar ik pirouettes draai.

Als tiener besloot ik ook de podiumkunsten verder te ontdekken. Met veel plezier volgde ik een aantal jaren cursussen bij verschillende jeugdtheatergezelschappen.

Creatief in de keuken
Creatief in de keuken

Naast cursist werd ik al snel een enthousiaste vrijwilliger. Ik ontdekte dat het werken achter de schermen me meer trok dan het grote publiek. Daarbij was (en ben) ik nogal een studiebol. Aan de Universiteit Maastricht volgde ik de bachelor cultuurwetenschappen en daarna de master Kunst, Cultuur en Erfgoed. Mijn masterscriptie ging over seniorencultuurparticipatie.

De jaren erna zette ik me in voor het bevorderen en vergroten van cultuurparticipatie in Maastricht en omgeving. Voor ik bij het Fonds kwam, werkte ik acht jaar bij een organisatie voor brede cultuurparticipatie in stad en (Eu)regio. Vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op deelname aan kunst en cultuur heb ik mijn steentje bijgedragen aan legio mooie activiteiten voor uiteenlopende doelgroepen.

In het bos uitwaaien, lekker wandelen met de honden
In het bos uitwaaien, lekker wandelen met de honden
Met mijn familie Carnaval vieren, ik ben het clowntje met de witte gympen
Met mijn familie Carnaval vieren, ik ben het clowntje met de witte gympen

Voor verschillende programma’s en projecten hebben mijn oud-collega’s en ik destijds ook aangeklopt bij het Fonds voor advies, ondersteuning en samenwerking. Een hoogtepunt: het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’. Maastricht nam samen met vier andere steden deel aan de piloteditie in 2016. We realiseerden een aantal mooie culturele projecten voor, door en met senioren – zoals een hilarische maar ook emotionele culturele talentenjacht voor 65+‘ers en een sociaal designproject rond traditionele handwerktechnieken. Ik ben er trots op dat een deel van de activiteiten op eigen kracht verder is gegaan.

Gezien mijn werkervaring is het niet gek dat ik nu als programma-adviseur inhoudelijk betrokken ben bij subsidieregelingen rondom participatie. Daarnaast hou ik me bezig met talentontwikkeling (in de regio) en internationale samenwerking. Ik ben nog druk bezig met het afronden van de laatste loodjes van 2020, maar zie uit naar het komende jaar. Na de jaarwisseling gaat de nieuwe beleidsperiode van start. "Cultuur toegankelijk maken voor iedereen" staat centraal. Daar ga ik me opnieuw met hart en ziel voor inzetten!'

Hier vind je al onze medewerkers

Sammie Pierik
Sammie Pierik Programma-adviseur