nl en

info@cultuurparticipatie.nl
030 - 233 60 30

27 november 2021

Wat betekenen de nieuwe maatregelen voor cultuurbeoefening?

Strengere regels vanaf 28 november 2021

Vrijdag 26 november vond er weer een perscomferentie plaats. Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest. De toegang tot de zorg is in gevaar. Daarom gelden er per 28 november, 05.00 uur, strengere maatregelen voor onder meer culturele locaties om de dagelijkse contactmomenten te verminderen.

Op deze pagina vind je het laatste overzicht terug van de rijksoverheid over de nieuwe maatregelen.

Cultuurbeoefening

Per zondag 28 november geldt dat alle culturele locaties dicht zijn tussen 17.00 en 05.00 uur.  Culturele voorstellingen zijn overdag toegestaan met 100% van de 1,5 metercapaciteit, tot een maximum van 1250 personen per zaal. Culturele voorstellingen zonder vaste zitplaats zijn niet toegestaan. Voor musea en monumenten geldt een maximum van 1 persoon per 5 m2.  Mondkapjes zijn verplicht voor bezoekers in alle culturele locaties als zij zich door de locatie bewegen. 

Sluiting van culturele locaties om 17.00 uur betekent dat er na die tijd geen lessen, cursussen, repetities, optredens mogen plaatsvinden. Overdag tot 17.00 uur wel, maar nog wel volgens de bestaande richtlijnen zoals o.a. met coronacheckbewijs, bij bewegen door de locatie met mondkapje, maximum aantal capaciteit voor zalen gericht op 1,5 meter.

Meer informatie vind je op deze OCW-pagina over kunst en cultuurbeoefening.

Op de site #weblijvenbezig vind je ook doorlinks naar alle brancheverenigingen en LKCA over de herziene protocollen. Het kan tot de loop van volgende week  duren voordat alle protocollen zijn aangepast, de meest recente versie staat altijd vermeld.

Cultuureducatie

Sinds de vorige persconferentie was het nog wel  mogelijk om binnen het curriculum van het onderwijs kunst & cultuuractiviteiten te organiseren, advies hierbij was echter al wel om zo min mogelijk externen binnen de school te halen. Veel scholen namen dan ook al het besluit om -vanwege bescherming van het onderwijspersoneel- kunstvakken door externen te schrappen.

Op de site van lesopafstand zijn de meest recente maatregelen, protocollen en richtlijnen voor het onderwijs terug te vinden.

Na persconferentie 2 november

Nieuwe maatregelen

Op 2 november zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal besmettingen tegen te gaan. Een aantal van deze maatregelen is ook van toepassing op de cultuursector en op de amateurkunstbeoefeningssector. Dan gaat het onder andere over de monsdkapjesplicht die weer terugkomt in publieke gebouwen en doorstroomlocaties (zoals musea) en de uitbreiding van het gebruik van het CoronaToegangsbewijs. Vanaf 6 november gaat deze ook gelden voor bijvoorbeeld repetities van koren en groepsdanslessen.

Op deze pagina vind je de laatste informatie terug van de rijksoverheid over de maatregelen.

Specifiek voor cultuurbeoefening

Vanaf eind deze week, voor ingang van 6 november is deze OCW-pagina over kunst en cultuurbeoefening geactualiseerd. 

Wil je alvast weten wat je moet doen als je een CoronaCheck moet gaan uitvoeren? Lees dan hier over de informatie zoals deze nu al geldt voor bijvoorbeeld ondernemers in de horeca en cultuur. Daar vind je ook een communicatietoolkit en informatie over de CoronaCheck Scanner-app voor de controle van bezoekers.

#weblijvenbezig

We hoopten dat de campagne en de site #weblijvenbezig tot het verleden behoorden, maar nog even niet. Op deze site vind je ook doorlinks naar alle brancheverenigingen en LKCA over de herziene protocollen. Het kan tot eind van de week (5 of 6 november) duren voordat alle protocollen zijn aangepast, de meest recente versie staat altijd vermeld.

 

Cynthia Dekker
Cynthia Dekker Communicatiemanager